Vatandaş borca battı!

Vatandaş borca battı!

Hane halkının elindeki tek geçim kaynağı olan kredi kartları ödenmesi gereken 1.6 trilyon TL’lik borç yarattı.

Vatandaşın satın alma gücü eridikçe kart borcu artıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Eylül itibarıyla bankaların bireysel kredi kartı alacakları haftalık yüzde 0.1 artışla 1.58 trilyon TL oldu. Bireysel kredi kartı alacaklarının 550.6 milyar TL’sini taksitli, 1.36 trilyon TL’sini taksitsiz borçlar oluşturdu.

REKORA YAKLAŞTI

Bireysel kredilerde yıllık artış ise yüzde 100’ü buldu. Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artışla 257.2 milyar TL’ye çıktı. Takipteki alacakların 42.6 milyar TL’si bireysel kredi kartlarından kaynaklandı. Batık kredi kartları geçen yılın aynı döneminde 11.6 milyar TL seviyesindeydi. Böylece yüksek enflasyon nedeniyle gücü eriyen ve geçimini sağlayamayan vatandaşın kredi kartlarında takip tutarı son bir yılda 31 milyar TL yani yüzde 267 oranında artış gerçekleşti. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı geçen hafta yüzde 0.6 artışla 324.4 milyar TL’ye yükseldi. Kartlı harcamalarda 2 Ağustos’ta 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşılmıştı. Bu tutarın 53.9 milyar TL’si market ve alışveriş merkezi harcamalarına gitti. Kartlarla 21.8 milyar TL’lik de çeşitli gıda harcamaları yapıldı. İç tüketimin seyri açısından takip edilen veriler, harcamalardaki artışın ilgili dönemde genele yayılmadığını gösterdi. 6 Eylül haftasında en belirgin haftalık yükselişler, eğitim,kırtasiye,ofis malzemeleri, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri harcamaları gruplarında görüldü. Harcamaları azalan alt gruplar arasında ise elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamaları öne çıktı.

ALIŞVERİŞTE YILLIK ARTIŞ HIZLANDI

TCMB verileri 6 Eylül haftasında vergi ve bireysel emeklilik sistemi (BES) ödemeleri 5.3 milyar TL azalışla aşağı yönlü etkide bulundu. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, internet dahil, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son dört haftalık ortalamasının yıllık değişimi ise yüzde 74.1 seviyesine hızlanmış göründüğüne dikkat çekti. Bu işlemlerden ayrı olarak açıklanan internet üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişlerde ise haftalık 1.3 milyar TL azalışla 91.7 milyar TL’ye düşüş kaydedildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.