Vali Şahin: Ahilik Yolsuzluğu Ve Yoksulluğu Kaldırmak İçin Esnaf Dayanışmasıdır

Vali Şahin: Ahilik Yolsuzluğu Ve Yoksulluğu Kaldırmak İçin Esnaf Dayanışmasıdır

Samsun’da Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) tarafından düzenlenen etkinlikte Ahilik yapılan canlandırma ile görsel olarak anlatıldı. İlkadım ilçesi Kurtuluş yolunda düzenlenen etkinlik...

Samsun’da Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) tarafından düzenlenen etkinlikte Ahilik yapılan canlandırma ile görsel olarak anlatıldı.

İlkadım ilçesi Kurtuluş yolunda düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, "Ahilik teşkilatı haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran ve teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşmayı sağlayan bir kurumdur." dedi.

Samsun’da göreve yeni başlayan ve ilk etkinliğine katılan Vali İbrahim Şahin ise "Ahi kelime anlamı itibari ile ‘eli açık’ anlamına gelmekte. Ahilik aslında bize cömertliği, birlik beraberliği aynı zamanda zor duruma düşen esnafa diğerlerinin yardım etmesiyle kooperatifçilik ruhunu ortaya koyar. Yine ahilik birlik ve beraberlikle olumsuzlukları, yolsuzluğu ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için esnaf dayanışmasıdır. Onun için ahilik Haftası ve bayramı Türkiye’de önemsenir. Biraz geriye dönecek olursak ‘Ahi Evran’ın Hacı Bayram Veli’den aldığı önerilerle oluşturulan bir yapıdır. Eski tarihimizde 4 bin yıla dayanan bir geçmişe sahip ahilik geleneği var. Ama bunun sosyolojik anlamda ortaya konması ve oturması Ahi Evran ile beraberdir. Son 600 yıl içerisinde gelişmiş ve bugünde esnafımızın kutladığı ahilik bayramı tüm Türkiye’de farklı şekilde kutlanıyor." diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinlik Bafra mehter takımının konseriyle devam etti. Mehter gösterisinin ardından Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Şed Kuşatma Ekibi görsel olarak ahiliğin ne anlama geldiğini yaptığı canlandırma ile katılımcılara gösterdi. Programın ardından esnafların oluşturduğu berber, terzi zanaat ustaları açtıkları sergide yaptıkları işlerden kesitler sundu. Esnaf sergisinde en çok dikkati ise 60 yıldır berberlik yapan İsmail Ergün 1 metrelik ustura ile şov amaçlı bir vatandaşı tıraş etmesi çekti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.