Vali Kıraç'tan Kırklar Dağı'ndaki Konutlar İçin Yıkma Sinyali

Vali Kıraç'tan Kırklar Dağı'ndaki Konutlar İçin Yıkma Sinyali

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, türkülere konu olan tarihi Kırklar Dağı'nda yapılan konutlar için ilk kez 'yıkma sinyali' verdi. Kıraç, "Eğer o çirkinlik insanları rahatsız ediyorsa... Tabi orası bir sit bölgesi tamamen... Yani oranın...

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, türkülere konu olan tarihi Kırklar Dağı'nda yapılan konutlar için ilk kez 'yıkma sinyali' verdi. Kıraç, "Eğer o çirkinlik insanları rahatsız ediyorsa... Tabi orası bir sit bölgesi tamamen... Yani oranın imar çalışmasının yeniden ele alınıp bakılması gerekiyor." dedi. Kıraç, "Oradaki konutlar yıkılabilir mi?" şeklindeki soruya, "Neden yıkılmasın? Yer mi yok çok katlı binalar yapıyorsun sit bölgesine?" karşılığını verdi.

Diyarbakır'da iki gündür temaslarda bulunan Basın Konseyi heyeti, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı ziyaret etti. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2. Başkan Murat Önok, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç, Ulusal Kanal Genel Koordinatörü Yalçın Büyükdağlı, Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Güzbey, Avukat Oktay Huduti ve Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak'tan oluşan heyet, Kıraç'ı makamında ziyaret etti. Konsey Başkanı Pınar Türenç, Diyarbakır'da kurul toplantısı yaptıklarını belediye başkanını ziyaret ettiklerini söyledi. Cemilpaşa Konağı'nda Mem û Zin'i seyrettiklerini anlatan Türenç, Diyarbakır'ın çok zengin bir tarihi birikime sahip olduğunu kaydetti. Vali Kıraç da, Diyarbakır'ın adeta bir açık hava müzesi olduğunu dile getirdi.

Kırklar Dağı'na imar izni verildiğini ve bölgeye konut yapıldığını hatırlatması üzerine Vali Kıraç, bunun belediyenin konusu olduğunu dile getirdi. Belediyenin gerekli çalışmalar için kendileriyle yazıştığını anlatan Kıraç, sit bölgesine bina dikilmesiyle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine girmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Kıraç, Kırklar Dağı'ndaki konuyla ilgili valilik olarak inceleme yaptıklarını anlattı. Kıraç, "Tabii orası bir sit bölgesi tamamen. Yani oranın imarla ilgili çalışmasının yeniden ele alıp bakılması gerekiyor." dedi. Kıraç 'oradaki binalar yıkılır mı?' şeklindeki soruya ise " Niye yıkılmasın oranın imarını yeniden alıp düzenleme yaptıktan sonra. Çünkü orası sit alanı. 10 Gözlü Köprü, sit alanı, Kırklar Dağı, Hevsel Bahçeleri . Yer mi yok oraya çok katlı binalar yapıyorsun onun bir mantığı yok ki. Eğer o çirkinlikten insanlar rahatsız oluyorsa. Neden olmasın imarla ilgili çalışmadan sonra. Hevsel Bahçeleri'nde kesilen bir kaç ağaçla ilgili duyarlılığı oraya da gösterilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.