Vaka sayısında çoğu ili solladık!

Vaka sayısında çoğu ili solladık!

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “İnsanların artık sabrı kalmadı. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı var deniliyor. Kurala uyan kimse yok. Yasak, sadece sözde kalıyor. Kurallara uymalıyız” dedi.

Türkiye'nin korona virüs ile imtihanı yaklaşık 11 aydan bu yana devam ediyor. Salgında yeni bir döneme girilerek, illerin haftalık vaka sayıları açıklanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerin haftalık vaka sayılarını sosyal medya hesabından paylaşarak, 'Yerinde karar dönemindeyiz' ifadelerini kullandı. İl il açıklanan verilerde Konya'nın günlük-haftalık vaka sayısının yüksek olduğu gözlemlendi. Konya, yüksek vaka sayısında yine liderliğe oynadı. Konya’da haftada her yüz bin kişide 90,99 kişinin koronaya yakalandığı gözlemlendi. Şehirdeki günlük vaka sayısı da 300'e dayandı.

YASAK SÖZDE HAFTA SONLARI SOKAKLAR İNSAN KAYNIYOR

Karadeniz illeri hariç, Konya'nın yine liste başı olduğunu söyleyen Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, bir temennide bulunarak “İnşallah en kısa sürede düşük iller arasına gireriz” dedi. Türkiye genelinde vaka ve ölüm sayılarının azalmasıyla beraber, insanların kurallara uyma konusunda hassasiyetini kaybettiğini aktaran Çetin, “Maske konusunda çok gevşek davranıyoruz. Doğrusu vakalar ve ölümler azalınca gevşedik. Tedbirlere uyanlar var. Uymayanları görünce kendini suçlamaya başlıyor. 'Kimse kurallara uymuyor, ben niye maske takayım' düşüncesi içine giriyor. İnsanların da artık sabrı kalmadı. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı var deniliyor. Kurala uyan kimse yok. Yasak, sadece sözde kalıyor.” şeklinde konuştu.

ÇEVREMİZDEN POZİTİF VAKA VE ÖLÜM HABERLERİ DUYMAYA BAŞLADIK

Şuan için gerek özel hastanelerde gerekse de kamu hastanelerinde hasta yoğunluğunun salgının pik dönemindeki kadar fazla olmadığını ifade eden Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hastanelerde yoğunluk az ancak çevremizden yine pozitif vaka ve ölüm haberleri duymaya başladık. Tekrar bir kıpraşma var. Elimizdeki tek silah, maske. Aşılama oranı yüzde 60'ları bulmadan da maskeyi bir kenara atmamız söz konusu olmayacak. Gen analizi yapılmadığı için Türkiye'ye özel bir mutasyon belirlenmedi fakat mutasyonlu virüs Türkiye'de var. Mutasyon ifadesini duyar duymaz bir hekim olarak ben çift maske kullanmaya başladım. Virüsün çapının daha küçük olduğu, tek maskeden geçebildiği uyarısı yapılmıştı. Bu uyarıları dikkate almak gerekir. Mesela maskenin pozitif yönünü gribal enfeksiyondaki azalışla ifade edebiliriz. İnsanlar maske kullandığı için bu yıl grip az görülüyor. Maske, gribal enfeksiyonun yayılımını azalttı.” “Biz, Konya Tabip Odası olarak salgının başından bu yana vaka sayılarının il bazlı açıklanması gerektiğini söylemiştik” diyen Dr. Eyüp Çetin, şu cümlelerle konuşmasını sonlandırdı: “Öyle de oldu. Bakanlık, illerin haftalık vaka sayılarını açıklamaya başladı. Her ilin kendi tedbirini alması gerekir. Vaka sayısının çok az olduğu yerde de işletmeler kapalı, çok yüksek olduğu yerlerde de. Esnaflarımızın yaşadığı sıkıntıları biliyorum. İşletmelerinin açılmasını gerçekten çok arzu ediyorum ancak Konya'da bu vaka sayılarıyla işletmelerin açılması doğru olmaz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum