Uzun Süren Ses Kısıklığı Kanser Habercisi Olabilir

Uzun Süren Ses Kısıklığı Kanser Habercisi Olabilir

Üç haftadan daha uzun süren ses kısıklığı ya da boyun ağrısı şikayetleri baş ve boyun kanserinin habercisi olabilir.Konuyla ilgili bilgi veren Medical Park Antalya Hastanesi kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Harun Doğru,...

Üç haftadan daha uzun süren ses kısıklığı ya da boyun ağrısı şikayetleri baş ve boyun kanserinin habercisi olabilir.

Konuyla ilgili bilgi veren Medical Park Antalya Hastanesi kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Harun Doğru, hastalığın dudak, ağız, dil, tükürük bezi, tiroid bezi, yutak, gırtlak, üst yutak, burun boşluğu gibi birçok bölgeyi kapsadığını söyledi. Üç haftadan daha uzun süren ses kısıklığı ya da boyun ağrısı şikayetlerinin baş ve boyun kanserinin habercisi olabileceğini kaydeden Doğru, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: "Yutma problemi, ağızda uyuşma, yara ve kanama, boyunda şişlik, uzun süre devam eden ses kısılması, kulak ağrısı, işitme kaybı ve ciltte değişme."

Tümörlerin vücutta yayılmasının genellikle lenf sistemiyle olduğunu belirten Doğru, “Vücudun lenf sisteminin üçte birinden fazlası boyunda bulunuyor. Bundan dolayı bir akciğer hatta böbrek tümörünün bile boyunda yayılımı sonucu bir kitle tümör oluşabilir. Ancak baş ve boyun kanserinin nedeni diğer kanser türlerinde de olduğu gibi tam olarak belli değildir. Tedavide de kanserli bölgeye göre farklı yöntemler izlenmektedir.” diye konuştu.

Söz konusu hastalığın çeşitleri hakkında da bilgi veren Doğru, gırtlak kanserinin toplumda en sık görülen baş ve boyun kanseri türü olduğunu ifade etti. Dudak kanserinde de, doğuda özellikle yaygın olan tütsülü et yemek gibi alışkanlıkların etkili olduğunu kaydeden Doğru, tedavi yöntemleriyle ilgili şunları söyledi: “Kan tahlillerinin baş ve boyun tümörlerinde teşhis koydurucu özelliği bulunmuyor. Daha çok görüntüleme yöntemleri ve belirginleşmiş kitlelerden alına cerrahi materyallerin patolojik incelemesi önemlidir. Baş ve boyun kanserlerinde birincil tedavi cerrahidir. Bazılarında ise cerrahi yerine radyoterapi ve kemoterapi uygulanıyor. Geniş alana yayılan radikal bir cerrahiden kurtulabilmenin tek yolu ise erken tanı."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.