Üzüm pekmezleri kaynıyor

Üzüm pekmezleri kaynıyor

Halkapınar'da Kış hazırlıkları devam ediyor. Üzüm şırasından pekmezin yanı sıra bandırma gibi yöresel tatlılar da yapılıyor.

Halkapınar'da, bağ bozumu zamanı, hemen hemen her evin önünde kaynayan bir pekmez kazanı, iplere serilmiş bandırma, balkon, çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde kurutulan köfterleri görmek mümkün.

Halkapınar'da yaşayan Niğmet Önal (75), AA muhabirine yaptığı açıklamada, pekmez, pelte, bandırma ve köfter yapımının uzun ve meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.

Bandırma (Ceviz lokumu) tatlısının, üzümlerden şıra çıkarma, mayalama, kaynatma ve kurutma gibi 10-15 gün süren işlemlerden geçerek yapıldığını anlatan Önal, "Benim tahminim yüzlerce yıldır bu tatlılar buralarda yapılıyor. Biz bunları annemizden büyüklerimizden öğrendik. Şimdi de biz çocuklarımıza öğretiyoruz. Başka yörelerde ceviz lokumu diye bilinir, bizim Halkapınar'daki adı bandırarak yapılmasından dolayı 'Bandırma' diye bilinir" dedi.

Tatlılarda hiçbir tatlandırıcının bulunmadığını belirten Niğmet Önal, yaptıkları tatlıların içerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmadığını tamamen kültürel yöntemlerle ve doğal olduğunu da dile getirdi.

Önal, Halkapınar'da bağ bozumu zamanı, neredeyse her evin önünde kaynayan bir pekmez kazanı, iplere serilmiş bandırma, balkon, çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde kurutulan köfterleri görmenin de mümkün olduğu belirterek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.