Uzmanlardan baca temizliği uyarısı

Uzmanlardan baca temizliği uyarısı

Her yıl sonbahar ve kış aylarında, onlarca vatandaşın soba ve baca zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilerek baca bakımları ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yaptırılması g

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Şaban Bülbül, her yıl sonbahar ve kış aylarında, onlarca vatandaşın soba, şofben ve baca zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Baca bakımları ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Bülbül, alınacak basit tedbirlerle üzücü olayların önüne geçilebileceğini kaydederek şu uyarılarda bulundu:

“Yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamalıdır. Alçak basınçlı havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar, standartlara uygun değilse alçak basınçlı ve çok rüzgarlı havalarda soba ve şofben yakılmamalıdır. Baca bakımları ve temizlikleri sonbahar aylarında mutlaka yaptırılmalıdır. Tekniğine uygun yapılmamış, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur.

Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kaçak yakıt alınmamalıdır. Kaçak yakıtlar zehirlenmelere ve ekipmanların bozulmasına neden olabilir.

Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1.5 metre daha yüksek olması sağlanmalı ve baca şapkası takılması ihmal edilmemelidir."

TRABZON BELEDİYESİ BACA TEMİZLİĞİ İÇİN HAZIR

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise yılda en az bir kere yapılması zorunlu olan baca temizliğinin çevre kirliliğinin önlenmesi ve ekonomik ısınmanın sağlanması açısından önemli olduğunu belirtti.

Vatandaşların kendi imkanları ile bacalarını temizleyebilecekleri gibi belediyeye başvurarak İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekip ve ekipmanlarla da bacalarını temizletebileceklerini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu,“Dilekçe ile itfaiyemize başvuran vatandaşların talepleri eğer apartman ve sitelerden kaynaklanan problemler olmadığı sürece aynı gün içerisinde değerlendiriliyor.

Oluşturduğumuz iki ayrı ekiple günlük yaklaşık olarak 15 apartman ve sitenin baca temizliğini yapabiliyoruz. Bu iş için tek bacalı konutlardan daire başı 9, ortak bacalı konutlardan 7, 20 daire ve üzeri apartman ve sitelerden ise daire başı 5 TL ücret alıyoruz. Bacaların temizliği çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlarken; iyi çeken bir bacanın kömürün daha iyi yanmasına, dolayısıyla ekonomik olarak da tasarruf edilmesine katkı sağlıyor” dedi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.