Uzay çatı yüksek maliyete takıldı

Uzay çatı yüksek maliyete takıldı

Tarihi Kubadabad Saraylarının dış etkilerden korunması amacıyla düşünülen uzay çatı çalışmasından 2 milyon liralık maliyeti nedeniyle vazgeçildi.

Beyşehir’e bağlı Gölyaka beldesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Kubadabad Sarayı’nın uzay çatı ile koruma altına alınmasının maliyetinin 2 milyon liraya ulaşması nedeniyle bir süreliğine askıya alındığı öğrenildi.
29 yıldır kazı çalışmalarına başkanlık eden Çanakkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık, yaptığı açıklamada sarayın mutlaka korunma altına alınması gerektiğini söyledi.
Arık, Kubadabad Sarayları’nın uzay çatı ile korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir çalışma başlatıldığını ifade ederek, “2007 yılı itibariyle elde edilen maliyet rakamlarının 2 milyon lira olması nedeniyle bu çalışmadan vazgeçildi. Bugün bu rakam biraz daha yükselmiştir. Ancak ne olursa olsun tarihin vazgeçilmez bir parçası olan Kubadabad Sarayı’nın mutlaka korunma altına alınması gerekir” dedi.
Kubadabad Saraylarının günümüze kalmış tek Selçuklu sarayı olduğunu ve Osmanlı saraylarının da öncüsü konumunda bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Rüçhan Arık, “Bu sarayımız tek örnek ve milli saraylarımızın da en millisi diyebilirim. Uzay çatı konusu yüksek maliyet nedeniyle gerçekleşmedi. Uzay çatı ile birlikte bu yapıların dış etkilerden korunması çok iyi olacaktı, çünkü her yıl bölgedeki yapılar daha da topraklaşıyor, korumasız kalıyor. Bunun için Kültür Bakanlığı’ndan bu konu hakkında bir kez daha olumlu bir karar alınmasını arzu ediyorum” diye konuştu.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.