Uyuşturucu Ve Bonzai İle Etkin Mücadele İçin Çocuk Amatem ‘çematem’ Kurulacak

Uyuşturucu Ve Bonzai İle Etkin Mücadele İçin Çocuk Amatem ‘çematem’ Kurulacak

Sağlık Bakanlığı, başta uyuşturucu olmak üzere son aylarda ölümlere yol açan bonzaiye karşı, tütün için yürütülen mücadeleye benzer çok boyutlu bir çalışma başlatıyor. Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor, İçişleri,...

Sağlık Bakanlığı, başta uyuşturucu olmak üzere son aylarda ölümlere yol açan bonzaiye karşı, tütün için yürütülen mücadeleye benzer çok boyutlu bir çalışma başlatıyor. Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor, İçişleri, Milli Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda ortak çalışmalar yürütülecek. Çalışmalar uyuşturucuya ulaşmanın önlenmesi, teminin önüne geçilmesi ve tedavi olmak üzere 3 alanda hazırlandı. Plana göre 18 yaş altı uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavileri zorunlu hale getirilecek. Sadece çocuk ve ergen bağımlılara hizmet verecek Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) kurulacak. Çocuklar ve ergenler için kurulacak AMATEM’lerde çocuk ve ergen psikiyatristleri ve bağımlılık konusunda uzman sağlık çalışanları görev yapacak. Çocuk AMATEM’ler tamamen çocuklar için özel fiziki imkanlara sahip tedavi merkezleri olacak. Türkiye'de şuan 2 tane Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) bulunuyor. Biri Bakırköy’de biri de Diyarbakır’da 10 yataklı ÇEMATEM’ler haricinde 81 ilde ÇEMATEM hizmeti veren bir yer yok.

Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda 7 bakanlığın katılımıyla uyuşturucu ile mücadele acil eyle planı hazırlandı. Hazırlanan eylem planı ile toplumdaki uyuşturucu madde kullanımının ve uyuşturucu bağlantılı suçların önlenmesini hedefleniyor. Ayrıca uyuşturucu maddelerin topluma ve toplum sağlığına verdiği zararların azaltılarak tedavi olanaklarının iyileştirilmesinin sağlanmasını amaçlanıyor. Plan kapsamında çalışmalar uyuşturucu teminini önüne geçilmesi kapsamında arzın önlenmesi, kişilerin ulaşımının önlenmesi kapsamında talep azaltımı ile tedavi-rehabilitasyon alanında yürütülecek çalışmalar olmak üzere 3 bölümde planlandı. Arz azaltımı alanında kolluk birimleri arasındaki işbirliği arttırılacak. İlgili bakanlık ve kuruluşlar gerek operasyonel gerekse bilgi ve tecrübe değişimi kapsamında karşılıklı işbirliği, ortak faaliyet, operasyon ve çalışma toplantılara yapacak. Kurye yoluyla gerçekleştirilen uyuşturucu madde kaçakçılığı olaylarına karşı kurumlar arası işbirliği yürütülecek. Uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele çerçevesinde yapılan operasyonlarda yakalanan şahıslar ve deşifre edilen organizasyonların terör örgütleriyle bağlantısı araştırılacak. Uyuşturucu madde suçu ile ilgili bölgesel ve yerel suç haritaları çıkarılacak. Uyuşturucunun sokak düzeyinde bulunabilirliği sağlayan ülke içi uyuşturucu şebekelerine yönelik yürütülen planlı ve projeli çalışmalar arttırılacak. Yasa dışı kenevir ve haşhaş ekiminin önüne geçilmek amacıyla denetimler arttırılacak. Esrar elde etmek için kenevir ekimine verilen cezanın alt sınırı yükseltilecek. İnternet üzerinden uyuşturucu satışı yapan organizasyonlara yönelik mücadele stratejileri geliştirilecek.

DİYANET, ÖNLEME FAALİYETLERİ KAPSAMINDA VAAZ, HUTBE, KONFERANS VE PANEL DÜZENLEYECEK

Talep azaltımı alanında ise uyuşturucu kullanımını önleyici faaliyetler toplumun farklı kesimlerini içerecek şekilde yaygınlaştırılacak. Uyuşturucu maddelerin zararlı ve korunma yöntemleri ile ilgili okullarda rehber öğretmenlerin vereceği ‘rehberlik programı’ hazırlanacak. Mücadele çalışmalarında Aile Hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları da görev alacak. Özellikle aile hekimleri aile ve gençlere yönelik yapılacak bilgilendirme faaliyetlerinde aktif rol üstlenecek. Aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezlerinde görevli tüm hekimlere uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı, önleme, tanıma ve tedavi konularında eğitimler verilecek. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 7 gün 24 saat esasına göre çalışacak ve uzmanların hizmet vereceği ücretsiz bilgi-danışma hattı kurulacak. Diyanet İşleri Başkanlığı önleme faaliyetleri kapsamında vaaz, hutbe, seminer, konferans, panel, radyo tv programları, zararlı alışkanlıkları içeren referans kitaplar hazırlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı genel ve genç nüfusta uyuşturucu kullanım yaygınlığı ve uyuşturucu bağımlılarının sosyal ihtiyaçlarını tespit etmeye çalışacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklara güvenli ve destekleyici bir ortam sağlayacak. Medyanın uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele konusunda üzerine düşeni yapması amacıyla yayıncılarla bir araya gelinerek yol haritası belirlenecek.

BAĞIMLILARIN TEDAVİ SONRASI TOPLUMA KAZANDIRILMASI AMACI İLE İŞKUR DEVREYE GİRECEK

Tedavi ve rehabilitasyon projelerinde ise bağımlıların iyileştirilmesi, bağımlılıktan kurtularak tekrar sosyal hayatlarına dönmeleri ile ilgili çalışmalar yürütülecek. İhtiyaç analizi yapılarak belirlenecek illerde yeni uyuşturucu tedavi merkezleri açılacak. Sadece çocuk ve ergen bağımlılara hizmet verecek çocuk ve ergen psikiyatristlerin veya bağımlılık konusunda uzman sağlık çalışanlarının görev yapacağı, çocuklar için özel fiziki imkanlara sahip tedavi çocuk amatemler kurulacak. 18 yaş altı uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavileri zorunlu hale getirilecek. Uyuşturucu bağımlıları tedavi merkezlerindeki laboratuvar imkanları geliştirilecek. Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği uygulama karşılaşılan sorun ve eksiklerin giderilmesi için revize edilecek. Madde bağımlılığı tedavisinin Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) ayrı bir bölümde açıklamalı olarak ele alınacak ve ödeme yöntemleri yeniden gözden geçirilecek. Uyuşturucu bağımlılarının tedavi sonrası topluma kazandırılması amacı ile İŞKUR devreye girecek. Uyuşturucu bağımlısı gençleri kapsayan sosyal uyum projelerine öncelik verilecek.

Yeşilay Ankara Şubesi Başkanı Şemsettin Toprak, mevcut durumda ülke genelinde hizmet veren AMATEM’lerin yeterli olmadığın bu nedenler planlı ve programlı bir şekilde yeni AMATEM’lerin kurulması gerektiğini söyledi. Yeni açılacak AMATEM’lerin yeni gelişmeler ve tedavi yöntemlerine uygun planlanması gerektiğini kaydeden Toprak, “Çocukları daha kontrol altına alabilecek tesisler kurulmalı. Şuan günümüzde yeterli değil ama bu eylem planı içinde uyarlanıp çalışmaların hızlandırılması düşünülüyor. Tedavi kapsamında yürütülen çalışmalarda yeniden gözden geçirilmeli. Bağımlı çocuk ve gençlerimizi tedavi ettikten sonra hemen sokağa salmamalıyız. Onlara tedavileri ile birlikte mesleki edindirme kursları sayesinde iş sahibi yapmalıyız. Çocuklar için kurulacak yeni AMATEM’ler tedavi konusunda bize çok ciddi katkılar sağlayacak. Uzman psikiyatristlerin görüşleri de bu yönde. Zira herkesin bir algılama olayı vardır. Gençlerin ve çocukların algılama durumları farklıdır. Bunların ayrılması gerekir hepsinin tedavi yöntemi farklıdır." şeklinde konuştu.

    "ÇOCUKLAR ÖZGÜRCE KONUŞTUKLARI SOSYALLEŞME ORTAMI BULAMAZSA YAPMA CENNETLER ARARLAR"

    Türkiye Psikiyatri Derneği medya koordinatörü Doç. Dr. Burhanettin Kaya, bağımlı çocuklar ve erişkinlerin tedavi merkezlerinde bir arada olmamaları gerektiğini söyledi. Çocuk ve ergenlerin klinikte yatırılmasının çok istenmediğini belirten Kaya, "Çocukların çok irdelemeden çok üzerinde akıl yürütme yapmadan zihinsel faaliyet yürütmeden olduğu gibi bazı davranışları benimseme eğilimleri var. Erişkinler bir biçimde doğrudan ya da dolaylı rol modelleridir. O yüzden madde bağımlısı olan anti sosyal davranış özelliği sergileyen, davranış bozukluğu olan kişilerle ergenleri bir araya getirdiğinizde olumlu etkilemezler. Çocukları koruyan onlara ayrı bir ünite kurmak doğru. Çocuklarda görülen bağımlılığın biçimi ve tarzı ile erişkinlerdeki farklı. Çocuklarda sentetik uyuşturucular kullanımı giderek artıyor. Onlarda maddeye iten faktörler ailesel faktörler, yoksulluk, işsizlik, okuldaki şiddet ve sorunlar gibi konular var. onları irdeleyecek ayrı bir mekanizma grup terapisi ve oyun alanları kurulmalı. Erişkinlerin bulunduğu yerde çocuklara oyun ve eğlence alanı korumazsınız. Bunu planlamak iyi." açıklamasında bulundu. Yeni çocuk AMATEM’lerin kurulmasının önemli olduğu, orada çalışan uzman sayılarının arttırılması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Bunun yanında çocukları madde ile buluşturan stres ortamını, aile içi çatışmaları, yoksulluğu, eğitim eşitsizliğini ortadan kaldırılmalı. Maddeye ulaşımı çözülmeli. Çocukların kendilerini sosyalleştirdikleri özgürce konuştukları sosyalleşme ortamı oluşmazsa onlarda yapma cennetler ararlar." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.