Uyuşturucu kıskacında!

Uyuşturucu kıskacında!

Uyuşturucu satıcıları AMATEM çevresine gelerek, tedavi gören hastalara uyuşturucu madde satmaya çalıştığı iddia edildi. Madde bağımlılığının artmasıyla birlikte AMATEM'de boş yer kalmadı ve binlerce kişi sıra bekliyor

Konya Alkol Madde Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMETEM)'in çevresinde bazı kötü niyetli kişilerin uyuşturucu madde satıldığıyla ilgili bir takım iddialar ortaya atıldı. İddiaya göre bazı kötü niyetli şahıslar özellikle AMATEM çevresinde konuşlanarak, uyuşturucu satışı yapıyor. İddialar bununla da sınırlı değil. Uyuşturucu satıcıları özellikle gece geç saatlerde AMATEM'in içerisine uyuşturucu madde sokuyor. Bazı satıcılar da müşteri bulmak için AMATEM'e tedavi olmak için giriyor. Yazır Mahallesi'nde dağın eteklerinde kurulan, tel örgülerle çevrilen ve çok sayıda güvenlik görevlisinin bulunduğu tesisin etrafında hiç bina bulunmuyor. Ancak bazı satıcıların araçlarının içinde uzun süre beklediği gözlendi. Satıcılar, tedavi olmak için AMATEM'e gidenleri takip ederek uyuşturucu madde satmaya çalışıyor.

KONYA UYUŞTURUCUDA İLK 3'TE

Öte yandan uyuşturucu bağımlılarının sayısı her geçen gün artıyor. Uyuşturucuya başlama yaşı 13'e kadar düştü. Konya'daki uyuşturucu bağımlı sayısının 10 bin olduğu tahmin ediliyor. Konya, uyuşturucu kullanımında iller sıralamasında ilk 3'te bulunuyor. Madde bağımlılığında son dönemde tedavi başvurularındaki artış dikkat çekiyor. 2013’ün Haziran ayından beri alkol ve madde bağımlılarına yönelik tedavi hizmeti veren Konya AMATEM'e uyuşturucu madde kullanımının artışına bağlı olarak başvuru sayısı da arttı. Binlerce kişi de tedavi olmak için bekliyor. Konya AMATEM’e bu sene tedavi olmak için başvuranların sayısı 5 bini geçti.

4-1.20141112082945.jpg

AMATEM'DE PAZAR OLUŞTURUYORLAR

Konya’da madde bağımlısı gençleri kurtarmak ve gençliği kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için kurulan ve faaliyetlerini sürdüren Gül Madde Bağımları Kurtarma ve Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Öz, uyuşturucu kullanımı ve satışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uyuşturucu kullanımındaki artışa dikkat çeken Öz, iddialarla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Bazı kişilerin satış yapmak için AMATEM'e tedavi olmak bahanesiyle girdiğini söyleyen Öz, her mahallede uyuşturucu satışının yapıldığını, artık uyuşturucuya ulaşmanın kolay olduğunu belirtti. Kötü niyetli kişilerin satış yapmak için her yolu denediğini söyleyen Öz, alınan bütün tedbirlere rağmen AMATEM içerisinde pazar oluşturmak isteyenlerin olduğunu aktardı. AMATEM etrafında uyuşturucu satıldığıyla ilgili duyumlar aldıklarını ifade eden Öz, madde bağımlılarının aynı zamanda bir uyuşturucu satıcısı olduğunu söyledi.

4-2.20141112083004.jpg

GÜNDE 100 HASTAYA BAKILIYOR

Uyuşturucu kullanımında Konya'nın karnesinin kötü olduğunu belirten Öz, "Uyuşturucu kullanımında ilk sıralardayız. Eroin kullanımı arttı. AMATEM ile birlikte gençleri bataklıktan kurtarmak için mücadele ediyoruz. AMATEM 28 yatak kapasiteli. Ancak günde 100 hastaya bakılıyor. Binlerce kişi de sırada bekliyor. Hasta sayısı gün geçtikçe artıyor. Günde 3-5 hastayı bağımlılıktan kurtarıyoruz. Diğer taraftan da 9-10 kişi uyuşturucu bağımlısı oluyor" dedi. Bireylerin uyuşturucudan korunması için aileye büyük iş düştüğünü de belirten Dr. Özgür Öz, sözlerini şöyle tamamladı: "Uyuşturucu satışını biz engelleyemeyiz, emniyetin asayiş ekipleri engeller. Ancak aileler uyuşturucuya karşı çocuklarını bilinçlendirmeli. Çocuklarını takip etmeli. Gençler, daha çok uyuşturucuyla arkadaş ortamında tanışıyor. Gençlik kötü alışkanlığın batağına saplanmış, kurtarılmayı bekliyor. Bu hastaları yeniden topluma kazandırmak için çaba sarfediyoruz. Herkes elini bu konuda taşın altına sokmalı. Çünkü bu toplumsal bir sorun. Bu sorun başımızı çok ağrıtacak."

UYUŞTURUCU TESİSE GİRMİYOR

İddialara yanıt veren ve tesis içerisine uyuşturucunun girmediğini belirten AMATEM yetkilileri ise, şöyle konuştu: "Tesis içeresine uyuşturucu madde girmiyor. Tesis yakınlarında Rahmet Ormanları var. Kötü niyetli şahıslar burada satış yapıyor olabilir. Emniyet mensupları ise tesis çevresinde sürekli devriye yapıyor. Hastalar gönüllü olarak geliyor. Zorunluluk yok. Her gün idrar tahlilleri yapıyoruz. Tesis içerisinde herhangi bir madde kullanımı olsa bu tahlillere yansır. Geniş güvenlik önlemleri almış vaziyetteyiz. Tesiste herhangi bir kullanım olduğunu tespit edersek, kullananı hemen atarız." AMATEM'e gelen başvurularda ciddi bir artışın olduğuna da dikkat çeken yetkililer, madde kullanımıyla ilgili de şu ifadeleri kullandı: "Başvurularda ciddi bir artış var. Şu an kapasitesinin üzerinde hizmet veriyor. Aralarında Antalya, Afyon ve Aksaray'ın da bulunduğu bölge illerinden her gün 10-15 madde bağımlısı geliyor. Çok sayıda bağımlı tedavi olmayı bekliyor."

KERİM ATICI-HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum