Uyanıklığa bak (!)

Uyanıklığa bak (!)

Gelen tepkiler üzerine Mayıs ayında vergi dairesini yeniden Konya'ya taşıdığını açıklayan MEDAŞ'ın yan şirketi MEPAŞ'ın vergilerini hala İstanbul Beşiktaş Vergi Dairesi'ne ödediği ortaya çıktı. Bu durum vatandaşı aldatma olarak yorumlandı

Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ), fatura tahsilatlarını dağıtım şirketi MEPAŞ üzerinden yapıyor. Faturalarda MEPAŞ logosu ve il kodu 34 olarak görülüyor. MEPAŞ'ın vergi dairesi İstanbul Beşiktaş Vergi Dairesi. Konyalı'nın ödediği faturaların vergisi Konya Vergi Daireleri yerine İstanbul'a gitmeye devam ediyor. Genel Merkezi Konya'da olan MEDAŞ'ın, abonelik, tahsilat ve faturalama gibi işlemleri yürütmesi için kurduğu Meram Elektrik Perakende Satış A.Ş. (MEPAŞ), vergisini İstanbul Beşiktaş Vergi Dairesi'ne ödemeye devam ediyor.

KONYA'NIN PARASI İSTANBUL'A GİDİYOR

MEDAŞ'ın Konya'nın kazanımını İstanbul'a götürmesini geçtiğimiz yıl “Konya'nın parasını İstanbul yiyecek!” manşeti ile gündeme getirmiştik. Bu durum kamuoyunda büyük tepki çekmiş ve ticari ahlaksızlık olarak yorumlanmıştı. Toplanan vergilerden belirli bir oran verginin toplandığı şehirde kalıyor. Çeşitli meslek kuruluşları, odalar ve sivil toplum kuruluşları Konya'nın bu şekilde ciddi bir gelir kaybına uğrayacağı uyarısında bulunmuştu. Gelen tepkilere Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da sessiz kalmamış ve sert bir dille MEDAŞ'ı uyararak, vergisini Konya'da ödemesi uyarısı bulunmuştu. Kamuoyundan ve hükümet kanadından gelen tepkiler karşısında MEDAŞ Mayıs ayında vergi dairesinin Konya'ya taşındığını açıkladı. MEDAŞ vergi dairesini Konya'ya taşımasına rağmen faturaları MEPAŞ üzerinden toplayarak vergileri İstanbul'a ödüyor. Vatandaşın evine gelen faturalarda MEPAŞ logosu ve İstanbul Beşiktaş Vergi Dairesi ibareleri bulunurken MEDAŞ yetkilileri vergilerin Konya'da kaldığını iddia etti.

TİCARİ AHLAKA UYMUYOR

Konuyla ilgili MEPAŞ'tan şu açıklama yapıldı: “MEPAŞ'ın 135 lira ve üzeri elektrik alımı yapan yerlere sözleşme ile indirimli elektrik sattığını, sözleşme yapmadan MEPAŞ'a geçiş olmayacağını, bu yüzden vergilerin Konya'da kaldığını iddia etti. Vergi dairesi yetkililerinden alınan bilgiye göre ise, faturada hangi vergi dairesi belirtilmiş ise, vergiler oraya gidiyor. Elektrik faturalarının tamamında ise İstanbul Beşiktaş Vergi Dairesi yazılı. Konya Vergi Dairesinin açıkladığı 2011 Kurumlar Vergisi Rekortmenleri içinde Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir olmak üzere toplam 6 ilde 76 adet işletme ve 3 bin 55 çalışanıyla 1,7 milyon müşterisine hizmet veren MEDAŞ'ın birinci sırada yer alması, Konya'nın vergide ne kadar büyük bir kazanım kaybettiğini ortaya koyuyor. Vergi dairesinin İstanbul'a taşınmasından dolayı Konya 2013 vergilendirme dönemi kurumlar vergisi rekortmenleri arasında MEPAŞ-MEDAŞ'ın ismi yer almıyor. Bu noktada Konya'dan kazanan MEDAŞ'ın Konya'nın gelirlerini MEPAŞ adı altında İstanbul'a taşımaya devam etmesi ve kamuoyuna 'vergimizi Konya'ya ödüyoruz' şeklinde bilgi vermesi açık bir vatandaşı aldatma olarak yorumlandı.

MEDAŞ YANLIŞTA ISRAR EDİYOR

Konuyla ilgili görüş bildiren Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, MEDAŞ'ın pazarlama şirketinin vergi dairesinin İstanbul olmasının Konya kamuoyunu üzen bir konu olduğunu belirterek, "Şirket yetkilileri defalarca hem kamuoyu önünde hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız'ın huzurunda vergi dairelerini Konya'ya taşıyacaklarını beyan etmişlerdi. Konya'nın gelir kaybı yaşaması açısından bunu çok doğru bulmuyorum. Bu ısrarlarını da anlamıyorum. Ekonomik olarak bir şehirden gelir elde eden firmanın o şehire vergi ödemesi gerektiğini düşünüyorum. MEPAŞ veya MEDAŞ adı altında bu yapılan doğru değildir. Bir an önce vergi dairesi Konya'ya getirilmelidir" diye konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum