Utib Başkanı: Rusya Hedefimiz 2 Milyar Dolarlık Tekstil İhracatı

Utib Başkanı: Rusya Hedefimiz 2 Milyar Dolarlık Tekstil İhracatı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Rusya’ya yönelik yaklaşık 2 milyar dolarlık tekstil ürünleri satmayı hedeflediklerini kaydetti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Rusya’ya yönelik yaklaşık 2 milyar dolarlık tekstil ürünleri satmayı hedeflediklerini kaydetti.

Rusya’nın başkenti Moskova’da uluslar arası “Tekstillegprom” fuarına katılan UTİB, Metropol Oteli’nde Bilgilendirme Semineri düzenledi. Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin katkılarıyla da gerçekleşen seminerde Ticaret Müşaviri Hakkı Karabörklü, Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, UTİB Yönetim Kurulu üyeleri, Türk diplomat ve iş adamları, ayrıca Rus iş dünyası temsilcileri katıldı.

Programda konuşan UTİB Başkanı Burkay, 2008 yılında yaşanan küresel kriz sonucunda tekstil dünyası olarak olumsuz etkilendiklerine işaret etti. Buna rağmen, Türkiye olarak 2011 yılına göre 2012 yılında yüzde 13,1 şeklinde ihracatı artırdıklarını ifade eden UTİB Başkanı, “Bu yıl aynı tempo devam ediyor. Türkiye 2012 yılında yaklaşık 24 milyar dolarlık tekstil ürünleri ihraç etti. 2012’de ev tekstili ihracatımız 3 milyar doları buldu. Türkiye bugün ev tekstili ihracatı bakımından dünyanın üçüncü büyük ülkesi.” şeklinde konuştu.

RUSYA’NIN TEKSTİL PİYASASINDA ÇİN’LE REKABET EDECEK TEK ÜLKEYİZ

Rusya’nın Türkiye’nin tekstil ürünleri ihracatı piyasasında ilk sırada yer aldığını kaydeden Burkay, “Ev tekstili bakımından ise Rusya, Almanya’dan sonra ikinci sırada. 2011 yılında Rusya’ya 1 milyar dolarlık tekstil sattık, 2012’de ise 1 milyar 135 milyon dolarlık. Ev tekstili ihracatımız 2012 yılında 350 milyon dolar oldu. En büyük başarımız şu: Rusya pazarında Çin’le rekabet edecek tek ülke biziz.” dedi.

Rusya ekonomisinin giderek büyüdüğüne dikkat çeken UTİB Başkanı, “Rusya’nın her yerinde konut, otel, ofis ve diğer binalar inşa ediliyor. Demek burada ihracatı artırmamız açısından bizlere daha fazla işler düşüyor. Ayrıca Soçi-2014 Kış Olimpiyat Oyunları bağlamında yapılan dev yatırımları unutmamak lazım. Bugün Rusya’da üretim yapan bin 300 firmamızın 300’i tekstilciler. Ayrıca bin 150 firmamız Rusya’ya ihracat yapıyor. Türk tekstili Rusya’da güzel imaja sahip. Gelin hep beraber bu üretim sayısını artıralım. Türk markalarının yardımıyla Rusya’da imajımızı artıralım ve bu piyasada güçlenelim. Bu bağlamda her iki ülkenin çok sayıda ortak projelere imza atacağına inanıyorum. İkili işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma, karşılıklı çıkarlı meyveler verir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan UTİB Başkanı ve aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Burkay, Rusya pazarının kendileri için çok önem arz ettiğini belirtti. Burkay, “Ben, 10 yıldır buraya mal satıyorum. Rusya coğrafi ve kültürel yakınlık bakımından bizler için cazip ülke. Her yıl burada satış oranımızda yüzde 10-15 artış sağlamamız lazım. Örneğin tekstil sektörünün en önemli alt grubu ev tekstilinde bunu başardık. 2011 yılında 300 milyon dolarken, 2012’de 350 milyon oldu. Rusya olarak hedefimiz 2 milyar dolar. Rusya ekonomisi güçlü, dış ticaretinde 200 milyar dolar fazlası var. Tüketim olarak ithal ürünleri tercih ediyor. Rusya aslında mali politikalarını iyi organize ederse, krizlerden fazla etkilenmez. Burada iş yapmak isteyen Türk iş adamlarına iyi organizasyon yapmasını tavsiye ediyorum.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.