Üst Üste Ceza Yiyen Usb Bankası, Faturayı Personele Kesti

Üst Üste Ceza Yiyen Usb Bankası, Faturayı Personele Kesti

İsviçre merkezi finans kuruluşu USB, geçtiğimiz hafta bir kez daha ciddi bir cezaya maruz kalmasının ardından, gözünü çalışanların primlerine dikti. Döviz kurları üzerinden manipülasyon yapmakla suçlu bulunan banka, bu manipülasyona neden...

İsviçre merkezi finans kuruluşu USB, geçtiğimiz hafta bir kez daha ciddi bir cezaya maruz kalmasının ardından, gözünü çalışanların primlerine dikti. Döviz kurları üzerinden manipülasyon yapmakla suçlu bulunan banka, bu manipülasyona neden olan çalışanların bonus kazançları üzerinden telafi etmeyi deneyecek.

Geçen hafta açıklanan karar gereği çeşitli ülkelerin finans piyasası düzenleme kurumları, döviz piyasasında anlaşmalı olarak fiyat belirledikleri gerekçesiyle aralarında UBS, HSBC ve Citigroup’un bulunduğu beş büyük bankaya toplam 3,4 milyar dolar ceza vermişti.

Soruşturmada en büyük ceza ise İsviçre’nin bir numaralı bankası UBS’e kesildi. UBS’e İngiliz düzenleyici kurum FCA ve ABD’li düzenleyici kurum CFTC 661 milyon dolar, İsviçre’deki para piyasaları denetleme kurumu FINMA ise 134 milyon frank ceza verdi. FINMA yaptığı açıklamada bu ceza ile UBS hakkındaki dosyayı kapattıklarını açıkladı. UBS’in farklı ülkelerin kurumlarına aynı davada ödeyeceği toplam ceza miktarı 774 milyon frank tutarında olacak.

Banka adına açıklama yapan bir sözcü, cezanın önemli bir kısmının hataya neden olan çalışanların bonuslarından telafi edileceği bilgisini verdi. Yatırım uzmanları ve hazine idarecilerinin çalışma prensipleri arasında yer alan bonus gelirleri bankaların bu servislerinde çalışanları için verdiği primleri ifade ediyor. Bankaya kazandırdığı miktar ve müşteri gelirleri açısından yapılan bir hesaplama sistemi olan bonus, bankacıların en önemli çalışma motivasyonları arasında yer alıyor. Şeffaf olmaması ve sınırsız bir limitte kullanılan bonus sistemi son yıllarda İsviçre’de en çok tartışılan konular arasında. Yapılan halk referandumları ile belirli bir limite indirilen bonus sistemi bölüm menajerlerinin inisiyatifinden çıkarılıp banka yönetim kurulu kararlarına bağlanmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.