Ürün Fazlalığı Gerbera Çiçeğini 15 Kuruşa Düşürdü

Ürün Fazlalığı Gerbera Çiçeğini 15 Kuruşa Düşürdü

Ürün fazlalığına bağlı talep azlığı çiçek fiyatlarını düşürdü. Çiçekçilerin süslemede kullandığı papatyagiller familyasının Jerbera (Gerbera) bitkisinin fiyatı, Antalya bölgesindeki yaz dönemi ürün fazlalığına bağlı adetti yüzde 100 düşüşle 15 kuruşa ind.

Ürün fazlalığına bağlı talep azlığı çiçek fiyatlarını düşürdü. Çiçekçilerin süslemede kullandığı papatyagiller familyasının Jerbera (Gerbera) bitkisinin fiyatı, Antalya bölgesindeki yaz dönemi ürün fazlalığına bağlı adetti yüzde 100 düşüşle 15 kuruşa indi. Çiçek yetiştiricileri, Gerbera cinsi çiçek türüne talebin az olmasına karşı seralarda alıcı beklediğini belirtiyor.

Antalya Koyunlar Gerbera Kesme Çiçek Yetiştiricileri Tanıtım Grubu adına açıklama yapan İmdat Göksu, yaz dönemi çiçek fazlalığına bağlı olarak ürünlerini satamadıklarını söyledi. Gerberaların 15 kuruşa kadar düştüğünü belirten Göksu, talep olmadığı için Aksu bölgesinde çiçek yetiştiricilerinin alıcı beklediğini kaydetti. Kendisinin de ailecek modern seralarda gerbera cinsi çiçek yetiştirdiğini belirten Göksu, "Seralar, gerberaların farklı tonlarıyla süslü ama alıcı yok. Kış dönemi iyi satış yaptık. Mevsimine göre seralarda ürün yoğunluğundan alıcı bulamıyoruz. 15 kuruşa alıcı bulamıyoruz. Alıcı bulamazsak seralarımızdan tanıdıklarımıza 'ücretsiz çiçek' hediye edeceğiz. Kışın canlılığı yok. Kışın satışlar yüzümüzü güldürmüştü. Şu anda kara kara düşünüyoruz." dedi.

Serasında Gerbera yetiştiren Hamit Güneş de çiçek üretiminden bu sene zarar ettiği için çiçek yetiştirmekten vaz geçtiğini söyledi. Güneş, "Serada yetiştirdiğimiz gerbera çiçeği para etmediği için biz de söktük. Çiçekçilik her geçen gün kan kaybediyor. Ailecek çalıştığımız halde para kazanamadık. 15 kuruşa alıcı bulamıyoruz." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Antalya bölgesinde karanfil yetiştiricileri, yeni sezon ekimlerine karşı seralardan eski ürünleri sökmeye başladı. Karanfil yetiştiricileri, seralarındaki bir dönem öncesi ürünlerini kıl ve saanen keçilerinin kaba yem açığını karşılamak için keçi yetiştiricilerine söktürüyor.

SÖKÜLEN KARANFİLLER KEÇİLERE YEM OLUYOR

Kıl keçisi yetiştiricisi Mustafa Yılmaz ise Antalya'ya Korkute'linin Ulucak (Sımandır) köyünden getirdiği keçilerinin kaba yemini karanfil seralarından karşıladığını söyledi. Ürün bitiminde tanıdıkları seraların karanfil sökümünü ailecek yaptıklarını belirten Yılmaz, keçilerin çalıdan sonra en iyi karanfili yediğini kaydetti. Yılmaz, "Topladığımız karanfil saplarını kurutuyoruz. Keçiler kuru karanfilleri iyi yiyor. Aynı zamanda seralardaki sökülen karanfiller küçükbaş hayvanların yemini karşılamış oluyor. Söküm sonrası karanfil saplarının çöpe atılmasını önlüyoruz." dedi.





CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.