Ünü Türkiye'ye yayıldı

Ünü Türkiye'ye yayıldı

Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında tahinli pidenin ünü tüm Türkiye'ye yayıldı.

Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında tahinli pidenin ünü tüm Türkiye'ye yayıldı. İnternet üzerinden verilen siparişle Türkiye'nin her bölgesine tahinli pide gönderiliyor. Bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle tahinli pide tüketiminde ise azalma var.

İftar sofralarının neredeyse vazgeçilmezi olan ve Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyenlerin tükettiği en önemli besin kaynağı olan tahinli pidenin ünü tüm Türkiye'ye yayıldı. Kadınhanı'nın meşhur tahincisi Özhan Sofrası'nda üretilen tahinler, internet üzerinden tüm Türkiye'ye gönderiliyor. Bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle Ramazan'da tahinli pide tüketimi önceki yıllara göre azaldı. Özhan Sofrası’nın ustası Mustafa Bağdatlı, Ramazan ayında tüketimi artan tahinli pidenin tüketiminin bu yıl azaldığını dile getirdi. Günde 600-700 tahinli pide ürettiklerini dile getiren Mustafa Bağdatlı, “Üretilen tahinli pidelerimiz 10-15 TL arası fiyatlardan satılıyor. Bu yıl hem üretim hem tüketim az. Çünkü havalar çok sıcak. İnsanlar iftar sofralarında daha çok kavun, karpuz gibi meyveleri tüketiyor” dedi.
İNTERNET ÜZERİNDEN SİPARİŞ
Kadınhanı'nın tahinli pidesinin Türkiye çapında meşhur olduğunu ifade eden Bağdatlı, “İnternet sitemiz üzerinden tahinli pide siparişi veriyorlar. Biz de kargo gönderiyoruz. Tahinli pidelerimiz yıl boyunca ilgi görüyor.  Ramazan ayında sadece bölgede değil, bu tatlıyı bilen Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan kişilerden de yoğun ilgi görüyor. Özellikle memleketlerinden uzakta yaşayan Kadınhanılı ve Konyalılar ramazan ayında yaşadıkları kentten bizi arayarak tahinli pide siparişi veriyor, bu taleplere cevap vermeye çalışıyoruz. Bazıları ise buradaki yakınları aracılığıyla pide istiyor. Fakat geçen yılki Ramazan aylarına göre tüketimde azalma var” dedi. Tahinli pide Kadınhanı’nda adeta bir sektör haline geldiğini de dile getiren Bağdatlı, şunları söyledi: “Çok meşhur olan Kadınhanı tahinli pidesi çevre il ve ilçelere de gönderilmektedir. Bir Kadınhanlı’nın başka şehirlerde yaşayan bir yakını ya da arkadaşına Ramazan ayında Kadınhanı tahinlisi göndermesi adettendir. ”
KIVAMI TUTTURMAK ÇOK ÖNEMLİ
Mustafa Bağdatlı, Kadınhanı tahinli pidesinin yapılışının püf noktalarını ise şu şekilde açıkladı: “Pide hamuru bir kez de bol tahin ile iyice yoğrulur. İçerisine ceviz içi de katılmaktadır. Talebe göre tereyağı veya kaymak da katılır. Bütün bu malzeme hamura iyice yoğrularak yedirilir. Özel tepsilere konarak üzeri tekrar bol tahin ile cilalanır. Sonra fırına verilir kıvamında pişirilir. Her ne kadar biz burada kolayca tarif ediverdikse de tahinliden tahinliye fark vardır. O kıvamı tutturmak çok önemlidir.” Kadınhanı tahinlisini, Ramazan ayında sadece bölgede değil, bu tatlıyı bilen Türkiye’nin çeşitli illerinde de yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Özhan Sofrası sahibi Ali Usta, Kadınhanı tahinlisi olarak da bilinen pidenin, bilinen tatlılardan ayrılan en büyük özelliğinin içinde tahin kullanılması olduğunu söyledi. Tahinli pidenin yapımının 400 gramlık hamurun yufka şeklinde açılmasıyla başladığını anlatan Ali Usta, “Açılan yufka içine 200 gram tahin, belli miktarlarda ceviz içi ve kaymak konulduktan sonra katlanır. Daha sonra fırında pişirilen ve son haliyle yaklaşık 1 kilograma ulaşan tahinli pide paketlenip satışa hazır hale getirilir. Tahinli pideye çayın veya meşrubatın yanında sade pide olarak yenilmesinin yanı sıra üzerine ılık şerbet dökülerek tatlı olarak da tüketilir” diye konuştu.
HAKAN ARMUTCU
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.