Üniversitelerde yürütülen iklim değişikliği ve çevre projeleriyle karbon ayak izleri azaltılıyor

Üniversitelerde yürütülen iklim değişikliği ve çevre projeleriyle karbon ayak izleri azaltılıyor
Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) "Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi" ile teşvik ettiği üniversiteler, bilimsel projelerle hem karbon ayak izinin azaltılmasına hem sürdürülebilir bir sistem oluşturulmasına öncülük ediyor.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla üniversitelerde yürütülen çevre konulu projelere ilişkin bilgilere yer verildi.

Buna göre, Türkiye'de üniversitelerin çoğunluğunun kampüslerinde güneş enerjisi sistemi bulunuyor. Kendi enerjisini üreten üniversiteler sensörlü aydınlatma, tasarruflu ampul, bina yalıtımı, ortam sıcaklığı kontrolü gibi uygulamalarla enerji tüketimini de minimum düzeyde tutuyor. Ayrıca, pek çok üniversitede "Sıfır Atık" kampanyası ile atıkların geri dönüştürülerek kullanılmasını sağlayan kompost üretim tesisleri bulunuyor.

Yükseköğretim alanında iklim değişikliği ve çevreyle ilgili farklı alanlarda çalışmalar yürütülüyor. Bunların başında YÖK'ün 4 Ekim 2022'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile imzaladığı "Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İşbirliği Protokolü" kapsamındaki çalışmalar geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.