"Üniversitelerde Kast Sistemi Var, Dışarıdan Aday Olan Birinin Kazanması Zor"

"Üniversitelerde Kast Sistemi Var, Dışarıdan Aday Olan Birinin Kazanması Zor"

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde (ADÜ) rektörlük için adaylığını açıklayan Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, üniversite seçimleri öncesi ilginç açıklamalar yaptı. Türkiye’deki üniversitelerin yönetimlerinin yüzde 80’inde “kast...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde (ADÜ) rektörlük için adaylığını açıklayan Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, üniversite seçimleri öncesi ilginç açıklamalar yaptı. Türkiye’deki üniversitelerin yönetimlerinin yüzde 80’inde “kast sistemi” olduğunu savunan ADÜ rektör adayı Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, bu sistemde dışarıdan birisinin rektör seçimlerinde yüksek oy almasının imkanı olmadığını ifade etti. Rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasının da yanlış olduğunu ancak, devletin üniversitelerdeki bu durumu görmezden gelemeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Üniversitelerde kast sistemi oluşmuş. Tamamen kendisi, dışarıdan kimseyi almıyor. Sen buraya giremezsin, diyorlar. Bu sistemin içerisine girip, rektör olma şansınız yok. Devlet bunu görmezden gelemez. Üniversitelerin yüzde 80'i bu durumda. Hacettepe Üniversitesi'ne müracaat ettim, zenci ve üçüncü sınıf insan muameleleriyle karşılaştım." dedi.

Üniversitelerde yapılan seçim sonrası rektörlerin, YÖK sıralaması ve cumhurbaşkanı tercihi ile belirlendiğini, cumhurbaşkanının oy oranına göre değil de kendi inisiyatifine göre atama yapmasının yanlış olduğunu ileri süren Prof. Aldemir,”Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Bu sistem yanlış. Bu yanlış bir şey fakat, bu şartla baktığınız takdirde de, bu işi düzeltebilmek için bahsettiğimiz bozulma sistemini de düzelteceğiz. Çünkü yandaşlık yapmayacağız, bizi çok seveni yanımıza almayacağız. Bu işin erbabıyım diyene, elini masaya vurana diyeceğim, gel. Getir dosyanı diyeceğiz. Rektör adaylarına oy verirken kriter bilimsel mesnetler olmalı. Bu sistem dönüştürüldükten sonra, rektörlük seçimleri ilk basamakta bitmeli. Üniversitelerde kast oluşmuş. Tamamen kendisi, dışarıdan kimseyi almıyor. Sen buraya giremezsin, deniyor. Siz alacaksınız 3 oy, o alacak 300 oy. Bu sistemin içerisine girip rektör olma şansınız yok. Devlet bunu görmezden gelemez. Üniversitelerin yüzde 80'i bu durumda. Hacettepe Tıp Fakültesi’ne gitmek istedim. Şansımı denemek istedim. Adamlar benimle sanki zenciymişim, sanki üçüncü sınıf insanmışım gibi bir muameleyle karşılaştım.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.