Üniversiteler öğrenci kapma yarışına girdi

Üniversiteler öğrenci kapma yarışına girdi

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayları da tercih heyecanı sardı.

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayları da tercih heyecanı sardı. Özel üniversiteler, vakıf ve devlet üniversiteleri ise başarılı öğrencileri kapabilmek için, büyük bir yarış içerisine girdi. Üniversiteler, öğrencilere cazip imkanlar sunuyor
 
Üniversite adaylarının sabırsızlıkla beklediği tercih işlemleri başladı. Adaylar 17 Temmuz 2014'e kadar tercihlerini yapabilecek.  Üniversiteler, stand açarak ve bilboardlara çıkarak tanıtım çalışmalarına hız verdi. KTO-Karatay Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi gibi Konya üniversitelerinin yanı sıra Abdullah Gül Üniversitesi gibi Kayseri'de faaliyet gösteren üniversiteler de öğrenci kapma yarışına girdi. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi de Konyalı öğrencilere yönelik tanıtım çalışmaları sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yüksek öğretim kurumlarına özel hazırlanan tercih standları öğrenci ve velilerin akınına uğruyor. Zafer Meydanı’nda kurulan standlarda birçok vakıf üniversitesi temsilcileri öğrencileri kendi üniversitelerini seçme konusunda fikir vererek, veli ve öğrencileri ikna etmeye çalışıyor. Aileler ise ilk olarak vakıf üniversitelerinin fiyatına dikkat ediyor. Genellikle ekonomik durumu iyi olan ve sınavdan düşük puan alan öğrenciler vakıf üniversitelerini tercih etse de bazı öğrenciler, vakıf üniversitelerini devlet üniversitelerine göre imkanlarının daha fazla olduğu için tercih ediyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise kendi üniversitelerine ilk tercih yapan öğrencilere burs imkanı tanıyor. Bu da öğrencilerin vakıf üniversitelerine seçmesinde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda yeni kurulan devlet üniversiteleri öğrenci çekebilmek amacıyla Konya’daki reklam panolarına ilan veriyor. Bunlardan bir tanesi de 2010 yılında Kayseri’de kurulan Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ). 120 öğrencisiyle İngilizce eğitim veren AGÜ, öğrencilerine ABD’de bir dönem ücretsiz İngilizce dil eğitimi veriyor.

ÖĞRENCİLERİN KAFASI KARIŞIK

Zafer’de stand açan üniversitelerden biri olan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi öğrencilere tercihleri konusunda bilgi veriyor. Üniversitenin Öğrenci Temsilcisi Selma Çakır,  öğrencilerin elde ettikleri puan ile kendilerine gelerek bölüm seçme konusunda bilgi aldıklarını söyledi. Birçok öğrencinin bölüm seçmede kararsız kaldığını dile getiren Çakır, “Öğrencilere doğru tercih yapmada ellerimizden geleni yapıyoruz. Öğrenciler okuyacağı bölümü karar verdikten sonra üniversitemizin avantajlarını anlatıyoruz. Daha sonra öğrencilerimize güzel bir tercih yapıp hayatları boyunca güzel bir meslek için uğurluyoruz. Üniversitemiz çok güçlü bir kadrosuyla eğitim-öğretime devam ediyor. Konya kendi kendine yetebilen bir şehir olduğu için şehrini terk etmemek isteyenler için büyük bir fırsat. Bunun dışında Adliyeye yakın olduğu için Hukuk Fakültesi’nde uygulamalı eğitim veriliyor. Öğrenciler duruşmalara katılıyor. Erasmus programları ile yurt dışına çıkabiliyorlar. 7 ayrı dil öğrenme imkanı da sağlıyoruz” diye konuştu.

PARA VERMEKLE İŞ BİTMİYOR

Öğrencilere başarı sırası ve ilgisine göre okuyabilecekleri bölümler hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Kısa, Mevlana Üniversitesi’nin barınma, burs ve eğitim avantajları hakkında öğrencileri bilgilendirdiklerini kaydeden Kısa, “Aldığımız öğrencilerin de puanlarına göre başarı sıraları belli. Birçok devlet üniversitesi bölümünün puanından çok daha yukarıda olan bölümlerimiz var ve öğrenciler buna göre giriyor. Öğrencilerin verdikleri ücret öğrenim ücreti değil, giriş ücretidir. Vakıf üniversitelerine parayı veririm istediğimde okurum gibi bir düşünce söz konusu değildir. Bizde başarılı olan geçebilir, parası olan geçemez” dedi.  Öğrencilerin en çok ailelerini düşünerek, puanlarına denk gelen fiyatları merak ettiğini ifade eden Kısa, öğrencilerin kendi ilgi alanlarından ziyade fiyatları uygun olan bölümleri tercih ettiğini söyledi. Öğrencilerin bundan dolayı çok fazla idealist düşünmediğini belirten Kısa, “5 öğrenciden 4’ü fiyata ve puana göre okuyor” ifadelerini kullandı.

YURTDIŞINA İLGİ YÜKSEK

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Konya-Karaman Temsilcisi Raşit Akıncı da “Konya’da tek temsilciliği olan Kıbrıs üniversiteyiz.  Öğrencilerimize tercihlerin son gününe kadar yardımcı olacağız. Öğrencilerimize tercih robotu düzenleyerek döküman çıkartıyoruz ve ilgili oldukları bölüme yönlendiriyoruz. Uluslararası Kıbrıs Üniversitemizin tüm burslu ve bursuz bölümleri hakkında bilgi vererek, barınma imkanlarını da sağlıyoruz. Kıbrıs’ın en güzel üniversitelerden birine sahibiz. Çünkü; öğretim üyelerimizin hepsi okulumuzun içindeki lojmanlarda oturmak mecburiyetinde ve içinde alışveriş merkezlerinin yanı sıra 8 bin öğrencimiz var. 64 farklı ülkeden öğrenci alıyoruz. Hukuk Fakültesi’nde de devam şartı aramıyoruz. Aynı zamanda çift diploma veren üniversite ve uluslararası düzeyde” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.