Ulus’taki Roma Antik Tiyatrosu’nda ‘restorasyon’ Durduruldu

Ulus’taki Roma Antik Tiyatrosu’nda ‘restorasyon’ Durduruldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Roma Antik Tiyatrosu’nun restorasyonunda gül kurusu taşlar yerine beyaz mermer kullandı. Kültür Bakanlığı arkeologlarının itirazları üzerine tiyatrodaki çalışmalar durdu. Çalışmaların durduğu bölge derme-çatma...

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Roma Antik Tiyatrosu’nun restorasyonunda gül kurusu taşlar yerine beyaz mermer kullandı. Kültür Bakanlığı arkeologlarının itirazları üzerine tiyatrodaki çalışmalar durdu. Çalışmaların durduğu bölge derme-çatma bir şekilde tel örgülerle çevrildi. Hiçbir görevlinin bulunmadığı alan otopark ve evsizlerin meskeni oldu. Bölge sakinleri sur aralarında kalan evsizler olduğunu belirterek, akşam saatlerinde tarihi kalıntılar arasında ateş yakılıp asırlık sütunlara zarar verildiğini belirtiyor.

Ankara’da Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi devam ediyor. Proje kapsamında 2009 yılında Roma dönemine ait Antik Tiyatro’da restorasyon çalışmaları başlatıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi tiyatro alanı üzerinde bulunan modern yapıların süratle kamulaştırılıp yıkılmasından sonra, öncelikle tiyatro binasının eksik kısımlarını ortaya çıkarmak, tiyatroya ulaşımı sağlayan caddeyi bulmak ve yapıyı her yerden görünebilir kılmak için Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nce kazı çalışması başlatmıştı. Yaklaşık 5 aylık sürelerle yapılan kazılarda; Osmanlı, Bizans ve Roma dönemlerine ait seramik, sikke ve mimari yapı kalıntılarına rastlanılmıştı. Antik Tiyatro’nun kendi restorasyonunun yanı sıra çevresinde boşaltılan alanda proje kapsamında çevre düzenlemesi yapılacaktı. Antik Tiyatro’da sahne binası ve Cavea’nın (oturma sıralarının) restorasyon projesi ile yok olmuş, yapımında ilk iki sıra için özgün formda oturma sıralarının kullanılması düşünülüyordu. Sonraki sıralar ise yapıya zarar vermemesi ve geri dönüşümü olması sebebi ile gabion kutularıyla tamamlanacaktı.

Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Ulus semtinde gül kurusu rengindeki taşlardan yapılma 2 bin yıllık antik Roma tiyatrosunun restorasyonunda beyaz renkli mermerler kullandığı belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeologlarının, bu uygulamaya itiraz ettiği bu nedenle tiyatrodaki restorasyon çalışmalarını durdurdu.

Restorasyonu durdurulan, etrafı derme çatma çevrili halde olan tiyatro, son dönemlerde evsiz kişilerin yaşam alanına döndü. Sur aralarında kalan evsizler, tarihi kalıntılar arasında ateş yakıp, asırlık sütunlara zarar veriyor. Bölge sakinleri gündüz surlar arasında kalan madde bağımlıları olduğunu, gece ise sur diplerinde ateş yaktığını iddia etti. Tarihi mekân, içki şişeleri ve yiyecek içecek atıkları ile dolu. Başıboş köpekler, bölgeye atılmış, yatak, yorgan döşek gibi malzemeleri yuva olarak kullanıyor. Çevrede bulunan vatandaşlar, geceleri orayı mesken tutan uyuşturucu çeteleri nedeniyle yakınında yürümekte bile zorlandıklarını söylüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.