Uluslararası Arkeolojisi Sempozyumu başladı

Uluslararası Arkeolojisi Sempozyumu başladı
Selçuk Üniversitesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde düzenlenen Uluslararası Savaş Yeri Arkeolojisi Sempozyumu başladı. 2 gün sürecek sempozyum programında 6 oturum gerçekleştirilecek. 

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılışında, Konya ve çevresinin savaş yeri arkeolojisi alanında yapılacak araştırma ve çalışmalar için önemli bir coğrafya olduğunu söyledi. Selçuklu Payitahtı Konya’nın hami Üniversitesi olarak Selçuklu mirasını anlamak ve anlatmak noktasında üzerlerine istisnai ve önemli bir rol düştüğünü bildiren Prof. Dr. Polat, “Bu amaçla bünyemizde bir araştırma enstitüsünün bulunması güçlü yanlarımızdan birisidir. Uluslararası Savaş Yeri Arkeolojisi Sempozyumu da Enstitümüzün kuruluş amacı için gösterdiği çabayı ve bu alanda üstlendiği öncü rolü ispat eder şekildedir.” dedi.

MÜZEMİZDE 3 BİNE YAKIN ESER BULUNUYOR

Prof. Dr. Polat, Selçuk Üniversitesi Müzesinin düzenlemelerle birlikte açılmaya hazır durumda olduğunu belirterek “Üniversitemizin Bakanlığa bağlı özel müzesi olduğundan bahsetmek istiyorum. Elimizde 3 bine yakın eser bulunuyor. Bu eserler çeşitlilik gösteriyor. Amerika kıtasından Asya’ya, Anadolu Selçuklu, Osmanlı eserlerine kadar eserimiz var. Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy Hocamızın atanmasıyla birlikte ‘hızlı şekilde müzeyi nasıl aktif ederiz?’ diye çalışmalar içerisine girdik. Büyük bir müze binamız var. Binada eserlere yönelik iki sergi salonu mevcut. Ayrıca iki açık sergi alanı bulunuyor. Konferans salonu ve diğer yapısal unsurlarıyla büyük bir alan. Atıl bir vaziyetteydi. Müze Müdürümüz, atanmasının ardından çalışmalarını gerçekleştirdi. Büyük çabalarla tüm eserlerimizi envanter kaydından sonra müzenin bir salonuna yerleştirdik, hazır vaziyette. Güzel bir çalışma oldu.” diye konuştu.

Prof. Dr. Polat, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Uluslararası Savaş Yeri Arkeolojisi Sempozyumu Başkanı, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Savaş Yeri Arkeolojisi’nin yeni bir bilim dalı olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Avrupa’da 1980’li yıllardan beri vücut bulan ve gelişen İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya gibi ülkelerde bu arkeolojinin ön plana çıktığını, mücadele ettikleri birçok savaş yerinin tespit edilip kayıtlara geçtiğini ve turizme açıldığını biliyoruz. Türkiye’de de bu çok çok yeni bir bilim dalı. Yeni bir bilim dalı olmasına rağmen bizim için Malazgirt’ten başlayıp Miryokefalon ve Haçlı Seferleri ile devam eden, Selçukluya münhasır Osmanlı ve Kurtuluş Savaşımızda da birçok varlıkla yokluk savaşları yaptığımız savaş yerlerinin tespiti açısından önemli bir bilim dalı. Çanakkale Savaşı’nın yeri açısından bu gerçekleştirilmiş durumda ama Selçuk Üniversitesi ve Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü olarak özellikle Malazgirt, Miryokefalon ve Haçlı Seferleri’nin yerlerinin tespiti açısından belirli projelerle bu işin içine girmeyi, bu çalışmalara destekler bulmayı düşünüyoruz.”

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.