Ucuz et hayal mi?

Ucuz et hayal mi?

TÜİK verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde kırmızı et üretimi arttı. Fiyatlar düşmesi gerekirken Ramazan ayının başından beri et fiyatları 4-5 lira arttı. Sektör temsilcileri et fiyatlarını büyük firmaların oynadığını belirtti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın ikinci çeyreğine ait "Kırmızı Et Üretimi" verilerini açıkladı. Verilere göre kırmızı et üretimi yılın ilk çeyreğine göre yüzde 18 artış gösterdi. Et üretimindeki artışa ve yem ücretlerindeki düşüşe rağmen tüketici ucuz et yiyemiyor. Et fiyatları düşmesi gerekirken et fiyatları kilogramda Ramazan ayında 4 lira Ramazan sonrası ise 1-2 lira arttı. Kasaplarda kırmızı etin kuşbaşı fiyatı 30, kıyma fiyatı ise 28 lirayı buldu. Vatandaş kırmızı eti artık daha az almak zorunda kalacak. Görüşlerini aldığımız sektör temsilcileri ise piyasayı ellerinde oynatan büyük et firmalarından şikayetçi. Et tekeli oluşturmaya çalışan bu büyük firmalar fiyatları istedikleri zaman yükseltiyor, istedikleri zaman düşürüyor. Bu büyük firmalar yüzünden düşük çaplı besi işiyle uğraşanlar da zarar ediyor.

BAKANLIK İTHALATA ZORLANIYOR”

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Büyük et toptancıları piyasadan mal topluyor. Kurban Bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor. Piyasada et bulunamayınca fiyatlar artıyor. Bu şekilde Tarım Bakanlığı baskı altına alınmaya çalışılıyor. Eğer böyle devam ederse bakanlık et ve hayvan ithalatına onay vermek zorunda kalabilir” şeklinde konuşarak bu büyük firmaların piyasa üzerindeki etkisini gözler önüne sermişti.

TÜİK'in yılın ikinci çeyreğine ait "Kırmızı Et Üretimi" verilerini gazetemize değerlendiren Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu da, "Bizim gözlemlediğimiz, Bakanlığın açıklamaları da gösteriyor ki besilik hayvan sıkıntımız yok. Yem fiyatlarında bir artış olmamasına ve yeterli miktarda besi hayvan bulunmasına rağmen fiyatlarda düşüş yaşanmadı. Düşüş yaşanmadı üstüne Ramazan ayından bu yana 1 lira zam geldi" diye konuştu.

SEKTÖR BÜYÜK FİRMALARIN ELİNDE

Ramazan ayında etin zaten zamlı yenildiğinin altını çizen Balbaloğlu, Ramazan sonrası gelen zammın şaşırtıcı olduğunu ifade etti. Fiyat artışını büyük et firmalarına bağlayan Balbaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu büyük firmalar piyasanın fiyatını istediği gibi ayarlıyorlar. Girdi fiyatlarında değişme olmamasına ve üretimdeki artışa rağmen fiyat artışının başka bir açıklaması olamaz. Her sene fiyatlarda bir oynama olur ama bu sene aşırı derecede oldu. Sektör iyice şişti. Sektör büyük 8-10 firmanın kaderine terk edilmiş bir durumda. Fiyatı istedikleri gibi ellerinde oynuyorlar." Balbaloğlu kıyma et fiyatının 28, kuşbaşı kırmızı et fiyatının ise 30 lira olduğunu sözlerine ekledi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.