Tzob Başkanı: Krizlere Karşı Gıda Güvencesi Sağlamak Zorundayız

Tzob Başkanı: Krizlere Karşı Gıda Güvencesi Sağlamak Zorundayız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda üretiminde önemli bir noktada olan Türkiye'nin, olası krizlere karşı gıda güvencesini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda üretiminde önemli bir noktada olan Türkiye'nin, olası krizlere karşı gıda güvencesini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.

Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolasıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, dünyadaki açlık sorununun çözümüne katkı yapacak az sayıda ülkeden biri olduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye'nin doğal kaynaklar bakımından zengin, tarım alanlarının elverişliliği ve ürün çeşitliliği ile gıda arzı ve sürekliliğini sağlama açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Türkiye'nin bu potansiyeli sürdürülebilir bir şekilde kullanarak olası krizlere karşı gıda güvencesini sağlamak zorunda olduğunu ifade eden Bayraktar, "Ülke olarak geleceğe yönelik üretim hedeflerimizi belirleyip, bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi amacıyla uygun tarım politikalarını ortaya koymalıyız. Başka bir ifadeyle gıda güvencesinin ve güvenliğinin sağlanması için tarım sektörümüzün rekabet gücünün yüksek olması zorunludur. Amaç sadece yurt içi talebi karşılamak değil, üretim potansiyelimizi kullanarak gelişen dünya tarım ürünleri pazarından daha fazla pay almak olmalıdır." dedi.

"YAĞLI BİTKİLER VE HUBUBAT ÜRETİMİ ÖNEMLİ"

Her türlü risk için gereken tedbirleri almak suretiyle üretimde sürdürülebilirlik ve istikrarın sağlanması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, halkın gıda güvencesinin garanti altına alınması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, şunları kaydetti: "Kriz dönemlerinde gıda maddelerini üreten ülkelerin kendi halkının ihtiyacı olduğunu öne sürerek ihracatı yasaklamaları nedeniyle, ithalatla gıda teminin ne kadar güç olduğu 2010 yılında bazı ülkelerce uygulanan ihracat yasağıyla anlaşıldı. Daha önemlisi, değişen ve gelişen bir pazar var. Türkiye, mevcut üretim potansiyeliyle bu pazarda yerini almalıdır. Aksi halde gıdaya erişim hem zor hem de çok yüksek maliyetlerle mümkün olacaktır. Türkiye biran evvel alacağı tedbirlerle bu amacın gereğini yerine getirmelidir. Tarımsal üretimin artırılması, diğer stratejik ürünler yanında özellikle yağlık bitkiler ve hububat üretiminin artırılması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Tarım, kalkınmamızı daha fazla destekleyen bir sektör konumuna getirilmelidir."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.