Tüsiad Yik Başkanı'ndan Makro Ekonomi Uyarısı

Tüsiad Yik Başkanı'ndan Makro Ekonomi Uyarısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye’nin makro ekonomik dengeleri yeniden kurgulaması uyarısında bulundu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye’nin makro ekonomik dengeleri yeniden kurgulaması uyarısında bulundu. Yücaoğlu, bu anlamda orta vadeli hedefleri yeniden belirlemesini talep etti.

TÜSİAD YİK İstanbul’da toplandı. Çırağan Sarayı’ndaki toplantıya KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır, İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı ve Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman ile Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Uğur Gürses de konuk oldu.

TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada Amerika Merkez Bankası’nın (FED) bono alımlarını sınırlamasının 2-3 ay tehir ederek ekonomileri rahatlattığını dile getirdi. Yücaoğlu, “Ama burada akla şu sual takıldı; ‘acaba Türkiye gelişmekte olan ekonomiler içinde olumsuz mu ayrıştı?’. Cevabı karışık. Çünkü bütçe disiplini ve makul büyüme devam ediyor. İstihdam rakamları menfi. Borsada iniş, faizde artış sert.” İfadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin en kırılgan yanının cari açık olduğuna işaret eden Yücaoğlu, “Onun için ülkede makro ekonomik dengelerin yeniden kurgulanması, bu anlamda orta vadeli planların hedeflerin yeniden belirlenmesi gerekiyor.” dedi.

Cari açığın en önemli nedeninin enerji ithalatı olduğunu aktaran Yücaoğlu, bu nedenle yerli ve yenilenebilir kaynaklara odaklanılmasını önerdi. Enerjiye bağlı açığın katma değerli ürünlerle kapatılabileceğinden söz etti.

"DIŞ SİYASETTE DENGE VE ESNEKLİĞİ ELDEN BIRAKMAMALIYIZ"

Suriye özelinde dış politiyaka ya da değinen TÜSİAD YİK Başkanı, şunları kaydetti:

“Hiçbir ülke egemenlik hakkımızı ihlal edemez. Türkiye, angajman kuralı içinde Suriye helikopterini indirmiştir, haklıdır. Ama dış siyasette sert üslubu, esneklikten ırak, çatışmalara açık kapı bırakan bir tavır ortaya koyuyor. Bakın batıya çatarken doğuda da karşılık bulamadık. Kendi elimizle sınırladığımız manevra alanında siyasi bağlar, bölge ile bağlar sıkıntıya girdi. Şu an siyaset, ekonomi ve dış ticarette anlatacak yeni bir hikâyemiz kalmadı. Gel gör ki ekonomi, siyaset umut veren, olumlu hikayeler talep ediyor. Bu nedenle dış siyasette denge ve esnekliği elden bırakmamalıyız. Silah kullanımı dahil her tür müdahalenin dışında kalmalıyız. Bölge ile ilgili ilke ve fikirleri şunun ya da bunun yanında olmadan ortaya koymalıyız. Her kesim ve ülke ile diyalog içinde olmalıyız. “

Son olarak çözüm sürecine temas eden Yücaoğlu, burarda bir duraklama olmaması temennisinde bulundu. Demokratikleşme paketinin toplumda olumlu etkiyi artıracağını da sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.