Türkmenler'den tiyatro ziyafeti

Türkmenler'den tiyatro ziyafeti

Konya'da düzenledikleri çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetler ile Konya halkının beğenisini kazanan Türkmen vatandaşların Konya'daki son etkinliği Oğuzhan adlı tiyatro oyunu oldu.

Devlet Tiyatrosu Sahnesinde oynanan oyuna katılım bir hayli fazlaydı. Oyun öncesi gazetemize açıklamalarda bulunan Türkmen sanatçılardan Gülşad Gurdova ve Cemal Seyitniyazova Konya'yı çok beğendiklerini belirterek: “116 kişilik bir ekip ile Türkiye'ye geldik. Türkiye'de ki ilk durağımız Konya oldu. Konya'dan sonra İzmir'e ardından yine memleketimize döneceğiz. Konya'ya ilk kez geliyoruz. Gelmeden önce internet üzerinden Konya ile ilgili bazı araştırmalarda bulunduk. İnternette yaptığımız araştırma sonunda Konya'nın çok zengin kültürel ve tarihi bir yapısının olduğunu öğrendik. Bu kapsamda geldiğimiz için Konya'yı pek gezme fırsatımız olmadı. Mevlana Hz. Türbesini ziyaret etme fırsatında bulunduk. Her Müslümanın hissedeceği duyguyu bizlerde hissettik. Ruhumuz manevi olarak bir doygunluk yaşadı. Mevlana gibi önder büyükler hem bilgi yönünden hem de Allah'a olan yakınlıkları ile büyük saygıyı hak ediyorlar. Bizim ülke başkanımız sık sık sadaka verir. Ülkemizde sorun yok. Mevlana Hz. Türbesinde şükrümüzü de eda etme imkanı bulduk. Konya'nın meşhur lezzeti etli ekmek'te yedik. Biraz ağır olsa da unutulmaz bir tat bıraktı damağımızda. Türkiye'nin zengin bir yemek kültürünün olduğunu da biliyoruz. Konya halkının bizlere olan ilgisi de bizi mutlu etmeye yetti. Bizlere sizin üzerinizde her zaman bu yöresel üstler mi var diye soruldu. Evet her zaman biz böyle gezmeye çalışıyoruz. Çünkü biz kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Milli değerlerimize sıkı sıkıya bağlıyız. Bu bizim üzerinde durduğumuz en hassas konularımızdan biri. Geniş bir zamanda Konya'ya tekrardan gelip kapsamlı bir şekilde bu şehri yakından tanımayı da istiyoruz. Bize Türkiye'de çeviri için yardım eden Erkin Semih Öztürk'e teşekkür ediyoruz” dedi.

ETKİNLİKLER KÜLTÜREL KÖPRÜ KURUYOR

Etkinliklerin iki ülke açısından da anlamlı olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışanları ise; “Bu etkinlikler iki ülkenin tarihi, kültürel yapısı için gerekli ve bir o kadar da anlamlıdır. Bu etkinlikleri her yıl çeşitli ülkeler ile gerçekleştiriyoruz. Faaliyetler çeşitli oluyor. Tiyatro oyunları, konserler el sanatları gibi etkinlikler ile ülkeler arası yakınlık kuruluyor. Bu yakınlık, iki kültüründe birbirini çok yakından tanımasına zemin hazırlıyor. Kültürel bağları güçlendirmeye çok önem veriyoruz. Aynı anda ülkemizin kültür,sanat değerlerini dost ve kardeş ülkelerde tanıtma fırsatı buluyoruz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.