Türkmenistan’ın Dev Olimpiyat Kompleksi’ne Türk İmzası

Türkmenistan’ın Dev Olimpiyat Kompleksi’ne Türk İmzası

Polimeks İnşaat, Türkmenistan’da Olimpiyat Kompleksi projesinin üçüncü aşamasının ihalesini kazandı.

Polimeks İnşaat, Türkmenistan’da Olimpiyat Kompleksi projesinin üçüncü aşamasının ihalesini kazandı. 3 aşamadan oluşan projenin tamamı, Türk şirketi tarafından inşa edilecek ve maliyetinin 5 milyar doları bulması bekleniyor.
Türkmenistan, 2017 yılında Asya Salon ve Uzakdoğu Sporları Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Sözkonusu Olimpiyat Kompleksi projesi bu oyunlar için inşa ediliyor. Türk imzasını taşıyacak dev projedeki spor tesisleri, 3 etabı inşa edilecek.
Orta Asya’nın dev projesinin üçüncü aşamasının ihalesinin Türk şirketine verilmesine yönelik karar, dün yapılan Bakanlar Kurulu’nda ele a alındı. Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentinde bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Uluslararası Türkmenbaşı Havaalanı’nda toplantı yaptı. Toplantıda, sözkonusu projeye dair brifing verildi ve projenin üçüncü aşamasının inşaatına onay çıktı.

OLİMPİYAT KOMPLEKSİ-
Olimpiyat Kompleksi, Kopetdağı eteklerinde, Aşkabat kent merkezinde ve ulaşıma çok elverişli bir bölgede konumlandırıldı. 2017 Asya Salon ve Uzakdoğu Sporları (AIMAG 2017) oyunlarına ev sahipliği yapacak olan kompleks, değişik spor organizasyonlarına uygun çok yönlü yapı ve tesislerden oluşacak.
Üç etapta tamamlanacak olan Olimpiyat Kompleksi projesinde Polimeks; çeşitli spor dalları için modern tesislerin, otellerin, sporcular için konaklama tesisi ve restoranların, ticaret merkezi ve dinlenme tesisleri gibi sosyal amaçlı yapıların mimari,mühendislik tasarımı ve inşaatıyla genel çevre düzenleme ve peyzaj işlerini üstlendi.
Bu kapsamda; 5bin kişilik su sporları merkezi, 4bin kişilik kapalı tenis kompleksi, 5 bin kapalı atletizm salonu, 6 bin kişilik kapalı bisiklet arenası, takım sporları için öngörülmüş 15 bin kişilik arena, bireysel sporlar için öngörülmüş 5 bin kişilik arena, açık spor alanları, 450 yatak kapasiteli VIP Otel, 800 yatak kapasiteli otel ve basın merkezi, sporcu rezidansları, kültür merkezleri, iş merkezi binası ve açık ve kapalı otoparklar inşa edilecek. Ayrıca, şu an 30 bin kişilik kapasiteye sahip olan Olimpiyat Stadyumu da proje kapsamında genişletilerek kapasitesi 45 bine çıkartılacak ve uluslararası spor federasyonların gerekliliklerine uygun hale getirilecek. Yapılacak tüm bu tesislerle; karate, judo, boks, bisiklet, tenis, yüzme, halter, atletizm, jimnastik, futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi çok değişik spor tiplerinin hem müsabaka hem de antremanlarının yapılması için tüm gereklilikler sağlanmış olacak.
Kompleksin ulaşım ihtiyacına ilişkin de, tüm kompleksi çevreleyen ve yaklaşık 5 kilometrelik hat uzunluğuna sahip bir monoray sistemi öngörülmektedir. Toplam 1,3 milyon m² üzerine inşa edilecek tesislerin toplam inşaat alanı 1 milyon m²’yi aşmaktadır.
2010 yılında temeli atılan projenin birinci etabının, Nisan 2014’de, ikinci etabının Aralık 2015’te ve üçüncü etabının ise 2016 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Türkmenistan’da inşaat alanındaki başarılarıyla adından söz ettiren Türk müteahhitlik şirketlerinin, bu ülkede Ocak – Eylül 2013 tarihleri arasında üslendiği projelerin değeri 7,24 milyar dolara ulaştı. Geçen sene 4.9 milyar dolar ile rekor kıran Türk şirketleri, bu yıl 10 milyar doları aşacak.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.