Türkmenistan’dan “enerjik” İnisiyatifler

Türkmenistan’dan “enerjik” İnisiyatifler

Enerji kaynakları zengini Türkmenistan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dış politika önceliklerini dünyaya duyurdu.

Enerji kaynakları zengini Türkmenistan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dış politika önceliklerini dünyaya duyurdu. Türkmenistan’ı temsilen katılan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, enerji kaynaklarını güvenliği için uluslararası bir anlaşma hazırlanması, Orta Asya'da siyasi diyalog için kalıcı bir mekanizma kurulması için önemli inisiyatifleri dünya liderleri ile paylaştı.
Türkmen Dışişleri Bakanı Meredov, 68. Dönem Genel Kurulu’nda konuştu. Dünya liderlerine hitap eden Bakan Meredov, Orta Asya ve çevresindeki bölgeler için kalıcı bir mekanizma kurulmasını teklif etti. Orta Asya bölgesinde Barış ve İşbirliği Forumu’nu başlatmak istediklerini belirten Bakan Meredov, sözkonusu forumun Orta Asya ve komşu bölgelerin mevcut ve gelecekteki sorunları için çözüm bulunmasına önemli katkı sağlayacağını açıkladı. Ayrıca, Barış ve İşbirliği Forumu’nun gelecekte Orta Asya Devlet Başkanları Danışma Kurulu’nun oluşturulması için önemli bir zemin olabileceğini ifade etti.
Türkmen bakan, 2014 yılında silahsızlanma ile ilgili yüksek düzeyde uluslararası toplantı yapılmasını teklif ederek, “Bunun için gereken koşulları sağlamaya hazırız. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, bu toplantıya ev sahipliği yapabilecek” şeklinde ifadeler kullandı.
Enerji kaynaklarının güvenli bir şekilde dünya piyasasına ulaştırılması konusunda ulsulararası bir mekanizma kurulması yönünde kararlı olduklarını ifade eden Meredov, bu süreçte Birleşmiş Milletler kapsamında yeni bir uluslararası yasal düzenlenme yapılmasını teklif ettiklerini belirtti.

BM’DEN TÜRKMENİSTAN GİRİŞİMLERİNE DESTEK
Türkmen Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, New York temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Ban ki-moon ile görüştü. Genel Sekreter Ban, Türkmenistan’ın özellikle enerji güvenliği konusundaki inisiyatifini desteklediklerini açıkladı.
Orta Asya bölgesindeki bölgesel işbirliği konularının ele alındığı görüşmede, BM Genel Sekreteri Ban, Türkmenistan’ın Afganistan’a yaptıkları yardımlar için teşekkür etti.
Türkmenistan Hazar bölgesi ve Orta Asya'daki gaz piyasasında en önemli oyuncularından biri. Halihazırda, Türkmen gazı Rusya, İran ve Çin pazarına ulaşıyor. Dünyada doğalgaz rezervi bakımından dördüncü sırada bulunan Türkmenistan, Avrupa ve Güney Asya pazarına ulaşmak için çeşitli projeleri değerlendiriyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.