Türkmenistan, Kırgızistan'a Elektrik Yardımı Sağlayacak

Türkmenistan, Kırgızistan'a Elektrik Yardımı Sağlayacak

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Türkmenistan'da resmi ziyarette bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Türkmenistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Kırgız lider Atambayev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov...

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Türkmenistan'da resmi ziyarette bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Türkmenistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Kırgız lider Atambayev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı. Türkmen yönetimi, Kırgızistan'a her türlü desteği verme taahüddünde bulunarak, ilk etapta 700 milyon kilovat/saat elektrik sevkiyatını yapmaya hazır olduğu açıklandı.

TÜRKMENİSTAN, ELEKTRİK YARDIMI SAĞLAYACAK

Atambayev ile Berdimuhamedov, Aşkabat'ta bir araya geldi. Liderler baş başa görüştü ve heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmelerden sonra liderler, ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Kırgız Cumhurbaşkanı Atambayev, Türkmenistan'ın ülkesine 700 milyon kilovat/saat elektrik vermeye hazır olduğunu kaydetti. Kırgız lider bir yıl sonra söz konusu rakamın 1 milyarı bulabileceğini aktardı. Özbekistan üzerinden transit konusunda çözülmesi gereken sorunlara işaret eden Atambayev," Bu konuyu çözmek için uğraşacağız." dedi. Atambayev, görüşmelerden çok memnun kaldığını, 9 işbirliği anlaşmasına imza attıklarını kaydetti.

Kırgızistan'a Türkmen elektriğini ithal etmenin yollarını araştıracağını söyleyen Atambayev, "Burada gizli saklanacak bir durum sözkonusu değil. Biz ilk önce Türkmenistan ile enerji ve petrolgaz sektöründeki işbirliğini arttırmak istiyoruz. Türkmenistan, elektrik enerjisi, petrol, doğalgaz ve dizel yakıtı sevketmeye hazır. Biz bu enerji kaynaklarını satın alma konularını araştıracağız" dedi. Türkmenistan ile ulaşım sektöründe de işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Atambayev, yakında Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının hizmete açılacağını hatırlatarak Kırgızistan da Kazakistan üzerinden bu hatta dahil olarak Basra Körfezi'ne çıkabileceğini belirtti.

KIRGIZİSTAN İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Kırgızistan ile işbirliği münasebetlerini geliştirmeye hazır olduklarını kaydetti. Kırgızistan'ın doğu güzergahında boru hattı yapımında stratejik öneme sahip olduğunu belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin doğalgaz boru hattı yapımının devam ettiğini söyledi. Ulaşım alanında da işbirliği için önemli potansiyelin olduğuna dikkat çeken Berdimuhamedov, Kırgız mevkidaşı Atambayev ile ikili münasebetlerde pekçok konuyu, ayrıca uluslararası ve bölgesel konuları ele aldıklarını belirtti. Türkmen lider, Orta Asya bölgesindeki su ve enerji problemlerinde görüşlerinin aynı olduğunu ve bu konunun diplomatik kaynaklar ile çözülmesi taraftarı olduklarını ifade etti.

9 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

İki ülke arasında 9 işbirliği anlaşması imzalandı. Berdimuhamedov ile Atambayev, ortak bildiriye ve Kırgızistan ile Türkmenistan arasında dostluk, karşılıklı anlayış ve işbirliği anlaşmasına imza attı. Bunun yanı sıra spor, kültür, sağlık, ekonomi alanlarında bir dizi anlaşmalar imzalandı. İmzalanan anlaşmalar sonucunda Türkmenistan ile Kırgızistan arasında hükümetlerarası ekonomik komisyon kuruldu.

Kırgız lider Atambayev, dün geldiği Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bugün resmi temaslarda bulundu. Resmi görüşmelerin ardından Kıpçak'taki Türkmenistan'in ilk Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın anıt mezarına çelenk bırakan Atambayev, akşam Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak. Daha sonra Atambayev ülkesine dönecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.