Türkler ülkelerinin kıymetini bilmeli

Türkler ülkelerinin kıymetini bilmeli
1 ay boyunca yaz tatilini Konya'da geçiren Rus Tarih Öğretmeni Kostantin Kasatkin, "Türkiye denizi, güneşi, tarihi ve kültürüyle cennet gibi bir ülke. Türk insanı ise dünyanın en gönlü zengin milleti. Türk halkı ülkelerinin kıymetini bilmeli" dedi

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yaz tatilini geçirmek için Konya'ya gelen Rus Tarih Öğretmeni Kostantin Kasatkin, Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Konstantin Kasatkin, tatilini Antalya yerine Konya'da geçirdi. Konya insanını ve kültürünü daha yakından tanıdı. 1 ay boyunca Konya'nın tarihi yerlerini gezen Konstantin Kasatkin ile Türk-Rus ilişkilerinin tarihini ve Rusya'daki Türkiye algısını konuştuk. Kasatkin, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin güçlenmesi gerektiğini söyledi.

RUSLAR POLİTİKAYA TAKILMIYOR

Kasatkin, "Rusya'da insanlar Türkiye ile ilgili tek düşündüğü şey deniz ve güneş. Yani Ruslar Türkiye'nin başbakanı kim, Cumhurbaşkanı kim bununla pek ilgilenmezler. Her sene Mayıs, Haziran aylarının gelmesini bir an önce Türkiye'ye tatile gitmeyi beklerler. Türkiye'de tatil Rus halkı için çok cazip. Lezzetli yemekler, güneş, temiz deniz ve sıcakkanlı insanlar. Ruslar için Türkiye cennet bir ülke. İnsanlar fazla politik meselelere takılmıyorlar" dedi.

HALKIMIZ DEĞİL HÜKÜMETİMİZ KIZGINDI

**Uçak krizinden sonra Rusya'da Türkiye'ye yönelik nasıl bir tepki oluştu? Rus halkı hala Türkiye'ye kızgın mı?
-Aslında Rus halkı Türkiye'ye kızgın değil. Daha çok Rus hükümeti kızgındı. O kızgınlık da geçti. Bazı aşırı milliyetçi gruplar uçak düşürülmesinin ardından Türkiye'ye tepki gösterdi. Onun dışında halktan çok ciddi bir tepki gelmedi.  2 yıl önce yaşanan kriz hala tam olarak çözülemedi. Rusya'nın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması Rusya'ya gelen Türk turist sayısını azalttı. İki ülke halklarının arasında müthiş bir yakınlaşma vardı. Özellikle evlilikler yaşanıyordu. Şimdi evliliklerde azalma var diye duyduk. Uçak krizinden sonra Türk medyası ve Rus medyası çok kışkırtıcı yayınlar yaptı. O dönem Rus medyasında çok çirkin benzetmeler yapılıyordu. Türk medyası da aynı yöntemi tercih etti. Bu tür yayınlar iki ülke halkının düşüncelerini de olumsuz etkiledi.

RUSLAR TÜRKİYE'Yİ SEVİYOR

**Şu an Rusya'da Türkiye hakkında görüşler neler? İnsanların algısı hala medyanın yansıttığı gibi mi?
-Rusya'da insanlar Türkiye ile ilgili tek düşündüğü şey deniz ve güneş. Yani Ruslar Türkiye'nin başbakanı kim, Cumhurbaşkanı kim bununla pek ilgilenmezler. Her sene Mayıs, Haziran aylarının gelmesini bir an önce Türkiye'ye tatile gitmeyi beklerler. Türkiye'de tatil Rus halkı için çok cazip. Lezzetli yemekler, güneş, temiz deniz ve sıcakkanlı insanlar. Rusya içerisinde tatil yapmak çok pahalı. Uçak krizinden sonra Rus hükümeti Türkiye'ye tatile gitmeyi yasaklamıştı. Rus halkı için çok zor oldu. Ruslar için Türkiye cennet bir ülke. İnsanlar fazla politik meselelere takılmıyorlar. En doğrusu da bu aslında. Rusya'nın herhangi bir şehrine geldiğiniz zaman Türk bayraklı t-shirt ve şapka giyen gençleri görebilirsiniz. Bu bile Rus halkının Türkiye'ye büyük sempati duyduğunun işaretidir..

DÜNYANIN EN CESUR ASKERLERİ

**Bir tarih öğretmeni olarak Rus kitaplarında Türklerle ilgili neler yazıyor bunları anlatabilir misin?
-Rus tarih kitaplarında Türklerle ilgili çok sayıda benzetmeler var. Rusya'nın en büyük tarihçilerinden birinin Türklerle ilgili kitabını okumuştum. Kitapta Türkleri "Barbar, vahşi" bir millet olarak anlatıyordu. Maalesef bu benzetmeleri Alman, Fransız tarihçiler de yapıyor. Ben bu görüşlere katılmıyorum. Her ülkenin her milletin tarihinde iyi ve kötü olaylar var.  Aynı Rus tarihçi kitabında Türk askeri için "dünyanın en cesur askeri" ifadelerini kullanıyordu. Dünyada "Ölüme Allah Allah diyerek koşarak giden başka asker yok. Türk askerlerindeki bu cesarete hayranım" diyordu. Rus tarih kitaplarında Türk askeri çok methediliyor. Ölümden korkmayan korkusuz askerler olarak bahsediliyor.

TÜRK İNSANI SİZE GÖNLÜNÜ AÇIYOR

**1 aylık tatilin boyunca Türkiye'de nereleri gezdin? Nasıl izlenimlerin oldu?

-Konyalı bir arkadaşımın daveti üzerine Türkiye'ye geldim. Birkaç gün İstanbul'u görme fırsatım oldu. Çok kalabalık ve sıcaktı. Sonra hızlı trenle Konya'ya geldim. Hızlı tren çok lükstü. Rusya'da böyle trenler ve lüks toplu ulaşım araçları yok. Konya'ya geldikten sonra Kapadokya ve Isparta Eğirdir'e gittim. Kapadokya'ya hayran kaldım. Peribacalarını görmek çok güzeldi. Konya'da da bütün tarihi mekanları görme fırsatım oldu. Bütün Türk yemeklerini tattım. Burada çok kilo aldım.Türk insanın cana yakınlığına ve misafirperverliğine şahit oldum. Tarih kitaplarında yazılanların zaten yalan olduğunu biliyordum. Bizim medyamızda çıkan haberlerin de gerçek olmadığını yerinde gördüm. İnsanlar burada size sadece evini açmıyor yüreğini de açıyor. Size zorla yemek yediriyorlar, zorla ikram yapıyorlar.  Her yemekten sonra çay ikram ediyorlar. Rusya'da böyle birşey göremezsiniz. 1 ayda şunu gördüm Türklerde hala insani değerler yaşatılıyor. Ruslar son yıllarda hızla Almanlar gibi bireysel ve egoist bir yaşam tarzını benimseye başladı. Önceden Ruslar da Türkler gibi yediğini paylaşan misafirperver bir halktı. Fakat bizde de bu durum değişmeye başladı. Türkiye'nin sadece denizi ve güneşi değil insanı da çok iyi. Konya'da farkettiğim en büyük sorun trafik. İnsanlar trafikte çok sinirli ve agresif. Biraz sabırlı ve hoşgörülü olmayı öğrenmeliler... Türk insanı ülkesinin de kıymetini bilmeli. Dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyorlar.

**Konya'da en çok hangi yemekleri beğendin?

-Konya'da yemeklerin hepsi lezzetliydi. Etliekmeğin tadına baktım. Fakat en çok kokoreçi sevdim. Türk kahvesi çok lezzetli. Bazen nargile içmeye gidiyordum. Çemberlitaş Kafe'de menengiç kahvesinin tadına baktım. Çok güzeldi. Özellikle elma çayına hayran kaldım. Türk yemekleri genel olarak lezzetli ve damak tadına uygun. Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından birisi. Türk halkı yemek işinden anlıyor.

RUSLAR KONYA'YA DA GELMELİ

**Peki ülkene döndüğün zaman tekrar Türkiye'ye gelmek ister misin? Nereleri görmek istersin?

-Evlendikten sonra balayı için Türkiye'ye gelmek istiyorum. Mardin ve Diyarbakır gibi şehirleri de görmek istiyorum. Diğer Ruslar gibi deniz ve güneşe değil daha çok tarihe meraklıyım. Türkiye çok zengin ve köklü bir tarihe sahip. Buraları gezip görmek gerekiyor. Konya'da özellikle Sille'yi çok sevdim. Oradaki o mistik havayı hissettim. Rusların sadece Antalya'ya değil Konya'ya da gelmesi gerekiyor.

YENİ KRİZLER YAŞAMAMALIYIZ

**Türk ve Rus ilişkilerinin geleceğini nasıl görüyorsun?

-Türkiye ve Rusya iki eski komşu ülke. Tarihi ilişkilerimiz çok eskilere dayanıyor. Zaman zaman savaşlar oldu, zaman zaman ise barış içerisinde yaşadık. İki ülke halkı da birbirini seviyor. Aynı coğrafyada yaşıyoruz. İlişkilerimiz güçlü olmalı. Enerji alanında, askeri alanda ve kültürel alanda ilişkilerimizi zirveye çıkarmalıyız. Yeni uçak krizleri ve benzeri krizler yaşamamalıyız. Türk ve Rus medyasının iki ülkenin de güzelliklerini göstermesini istiyorum. Yalan haberlerle halklarımız birbirine düşman olmamalı.

**Son olarak birazdan kendinden bahseder misin?

-Rusya'nın Saint-Petersburg şehrinde yaşıyorum. Rusya'nın hatta dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Tarih öğretmeni olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda tarih alanında doktora yapıyorum. Bugün kadar birkaç ülke gezdim fakat en uzun süreli Türkiye'de kaldım. İleride Türkiye ilgili tamamen doğru bilgilere dayalı objektif bir bakış açısıyla kitaplar yazmak istiyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.