Türkiye’nin Zeytin Üretiminin Yüzde 14’ü Manisa’da Yapılıyor

Türkiye’nin Zeytin Üretiminin Yüzde 14’ü Manisa’da Yapılıyor

Sanayisi, tarımı ve turizmiyle her geçen gün gelişen Manisa, Türkiye zeytin üretiminde de söz sahibi olmaya başladı.

Sanayisi, tarımı ve turizmiyle her geçen gün gelişen Manisa, Türkiye zeytin üretiminde de söz sahibi olmaya başladı. Ülkedeki 162 milyon zeytin ağacının 20 milyonunun bulunduğu şehirde, toplam üretiminin yüzde 14’ü yapılıyor.

Dünyada, toplam 9,6 milyon hektar alan üzerinde 20 milyon ton zeytin üretiliyor. Türkiye, sofralık zeytin üretiminde İspanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Zeytinyağında ise İspanya, İtalya, Yunanistan, Fas ve Tunus'la rekabet içinde. Türkiye’de 810 bin hektar alan üzerinde zeytin üretiliyor. Tarım alanlarının yüzde 3,4’ü zeytin, 162 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor. Bunun 20 milyonu Manisa’da, onun 13 milyonu ise Akhisar ilçesinde. Manisa’da 28 bin 976 üretici zeytin yetiştiriyor. 20 milyon zeytin ağacının 15 milyonu meyve veren yaşta. 5 milyon ağaç ise üç beş yıl içinde verim verecek. Manisa’da yıllık 246 bin ton zeytin üretiliyor, 181 bin tonu sofralık olarak kullanılıyor. Yıllık 13 bin ton da zeytinyağı üretiliyor. İlde 226 zeytin salamura ve 113 zeytinyağı işleme tesisi bulunuyor.

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, zeytinin yurtiçi ve yurtdışında faal olarak tanıtılması gerektiğini söyledi. Manisa’daki Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin daha etkili çalışması gerektiğini dile getiren Yurttaş, “Zeytinyağının sağlığa yararları, basın yayın aracılığıyla anlatılmalıdır. Belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının dağıttıkları gıda paketlerinin içerisinde, mutlaka zeytin ve zeytinyağına yer verilmelidir. Zeytin üreticileri düzenli olarak eğitilmeli ve verim arttırıcı çalışmalar konusunda bilgilendirme yapılmalıdır. Zeytinyağı, orijinal ambalajlarda satışa sunulmalıdır. Kamu spotlarıyla zeytin ve zeytinyağının faydaları, sağlığa katkıları anlatılmalıdır. Uluslararası tarım ve gıda fuarlarında zeytin ve zeytinyağının tanıtımı aktif olarak yapılmalıdır.” dedi.

Lisanslı depoculuk çalışmalarının daha iyi şekilde yürütülmesi ve üreticinin korunması gerektiğini de belirten Milletvekili Yurttaş, “Ar-ge çalışmalarıyla kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi sağlanmalıdır. Yeni pazarlar oluşturmak için gayret edilmelidir. Yılın belli zamanlarında halka açık olarak zeytinyağlı yemek günleri, fuarlar, festivaller, kermesler, yarışmalar düzenlenmelidir. Ekolojik zeytin çiftlikleri oluşturularak, hedef kitlenin katılımı sağlanmalıdır. Bilimsel anlamda ise sempozyumlar, toplantılar, paneller, kongreler yapılarak, basın yardımıyla tüketicinin ilgisinin çekilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Zeytin ve zeytinyağına iç talebin arttırılması amacıyla insan sağlığı açısından önemini vurgulayan, beslenme değerinin ve nasıl yenebileceğinin anlatıldığı programlara ağırlık verilmesi, reklamların arttırılmasını, kamu spotları oluşturulması, sağlık programlarında zeytin ve zeytinyağının faydalarının gündeme getirilmesinin önemli olduğunu söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.