Türkiye'nin kültür başkenti projesi; Selçuklu Kongre Merkezi
Tarihi özellikleriyle çağdaş gelişimini ve kültür merkezi olma özelliğini bugün de sürdüren Konya, bu gelişmeye ivme kazandıracak ve Konya’yı kültür ve sanatın başkenti haline getirecek önemli bir kültür yatırımına kavuşacak. Selçuklu Belediyesince kentimize kazandırılacak olan, Selçuklu Kongre Merkezi ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek kültürel organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Konya; gerçekleştirilecek aktivasyonlarla, gelişmişlik düzeyi ve sahip olduğu tarihi mirasa eşdeğer bir konum elde edecek.
İhalesi gerçekleştirilen Selçuklu Kongre Merkezi, çok amaçlı etkinlik alanlarıyla tüm kentli için olduğu gibi şehri ziyaret edenler için de doğal ev sahibi olacak. Hava alanı ile kent merkezi arasında ana arter üzerinde yer alan kültür merkezi, konut bölgesine yakınlığının sağladığı yaya erişimi kolaylığı ile de gündelik yaşamın bir parçası olacak.
İnsanların barış içerisinde bir arada yaşamasında hoşgörü ve karşılıklı benimsemenin bir aracı olarak kültür yapılarının imgesel bir anlamı vardır. 33 bin m2 alana sahip Selçuklu Kongre Merkezi, tek bir çatı altında farklı işlevlere atanmış bağımsız kütlelerin birarada ele alınması yaklaşımıyla, sosyal bütünleşme ve kültür paylaşımının merkez olduğu bir sinerjiden yararlanacak biçimde tasarlandı.
Açık, yarı-açık ve kapalı fuaye mekanlarını paylaşan, kongre ve tiyatro salonu ile kutlama ve çeşitli toplantılara ev sahipliği yapacak, gerektiğinde birleşebilecek üç bölümden oluşan balo salonu ana mekanları oluşturmaktadır. Selçuklu Kongre Merkezi, sadece faaliyet olduğu zamanlarla kısıtlı olmayıp, restoran- cafeleri, tematik dükkanları, cep sineması, atölyeleri ve toplantı mekanları ile kentin yoğun olarak kullanılan buluşma ve cazibe noktası olacak.
Barındırdığı işleve bağlı olarak farklılaşan yükseklikleriyle ana ve yan fonksiyonlara atanan kütlelerin yanısıra (9.500m2), açık otopark alanına ek olarak -8 kotunda 100 araçlık park alanı ayrılmıştır. Zemin altında ayrıca fuayenin devamı, prova odaları ve dekor depolarıyla birlikte mekanik hacimler yer almaktadır.
Cephelerde, aynı zamanda güneş kontrolü için kullanılan motifler ışık gölge oyunlarıyla hareketli bir kurgu sağlamıştır. Bu geometrik form - geleneksel göçebe kültürünün de izlerini taşıyan, Selçuklular’ın Anadolu dokusu ile harmanladığı - mimari mirasının izlerinden yola çıkılarak stilize edildi.
Çeşitli sosyal ve kültürel nedenlerle vakit geçirmenin yanısıra, kavramsal olarak “kentlinin içinden geçmesini” amaçlayan bu mekan, aynı zamanda üzerinde bulunduğu anayoldan itibaren açık otopark olarak düzenlenen arka girişine bir pasaj oluşturmaktadır. Alternatif yaya girişleri ve araç girişlerinin de her iki cepheden olmasına izin veren bir yaklaşım düzenlemesiyle erişim kolaylığı arttırıldı.
Binanın yaya ve araç için erişim kolaylığının yanı sıra, önünde bırakılan meydanla kentin tanımlayıcı bir kamusal alanı olması önerildi. Binanın içine girmeye teşvik eden korunaklı ve aynı zamanda “açık” tavrı cephe üzerinde meydana doğru konumlandırılmış olan elektronik ekranla desteklendi. Etkinliklerin ve programının halka görsel olarak ulaştırılması ilgi arttıracak bir unsur olarak düşünüldü.
Kentin kültürel değerleriyle bütünleşen, sosyal rastlaşmalara ve biraraya gelmeye verilen önemi vurgulayan ve toplumun sanatsal ve kültürel yaşantısını ve mirasını simgeleyen bir kimlik taşıması hedeflenen yapı, çağdaş mimarlığın Konya şehrindeki öncülerinden olacaktır.
Özellikler
18 adet salon
Aynı anda 5000 kişi'ye hizmet
2200 kişilik kongre ve konser salonu
800 kişilik tiyatro ve gösteri salonu
1000 kişilik toplantı ve balo salonu
5 adet seminer salonu (25-30 Kişilik)
1 adet oda tiyatrosu
1 adet sinema salonu
1 adet elektronik kütüphane
5 adet toplantı salonu (40-110 Kişilik)
1 adet VIP toplantı odası
1 adet basın enformasyon odası
1 adet restaurant
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.