Türkiye'nin ilk mimarlık müzesi Konya’da açıldı

Türkiye'nin ilk mimarlık müzesi Konya’da açıldı

Türkiye’nin ilk mimarlık müzesinin Konya’da açıldığını belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Müze Selçuklu’da, Sille’de tarihi bir bina içerisinde yer alacak. Sille bizim için çok önemli” dedi

Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan 'Sille Subaşı Hamamı' açılış töreni yapılarak Konya Mimarlar Odası'na törenle teslim edildi. Hamam, Mimarlık Müzesi olarak ziyaretçilere açıldı. Sille Subaşı Hamamı'nda gerçekleşen törene, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet ve çok sayıda vatandaş katıldı.

adsiz.jpg

KAPSAMLI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Sille’ye yapılan projelerinden bahsederek, geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi olarak 5 bin yıllık tarihi mirası yeniden canlandırmak ve Sille’yi Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline getirmek için uzun yıllardır geniş kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Sille’de önceki dönem belediye başkanlarımızın başlatmış olduğu çalışmalara bizler de 2019 yılından bu yana yenilerini ekleyerek devam ediyoruz. Doğal kaya örtüsünden dolayı ‘afete maruz bölge’ ilan edilen Sillemizi, iki yıl içinde yaptığımız kapsamlı kaya ıslahı çalışması ile bu tehlikeden arındırmış olduk. Bu çalışmamız aynı zamanda Sümela Manastırındaki kaya ıslahı çalışmasından sonra Türkiye’nin en kapsamlı ikinci kaya ıslahı projesi oldu. Sille’nin girişinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlayan ilkokul binasını, tarihi çay camisinin yanında bulunan alanda ahşap yapı ile yeniden inşa ediyoruz. Buradaki çalışmalarımızda tamamlanmak üzere. Yine kısa bir süre önce temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz ‘Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi’ projemizde yapım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2024 yılı içerisinde tamamlamayı planladığımız projemiz; 35 adet konut, 24 adet ticari donatı, 9 adet sosyal ve kültürel donatı, 1 adet belediye hizmet binası, 1 adet sağlık tesisi, 200 araç kapasiteli kapalı otopark ve 4 bin 734 metrekare yeşil alandan oluşuyor” diye konuştu.

SİLLE BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ

Subaşı Hamamı hakkında bilgi veren Başkan Pekyatırmacı, projeye 26 milyon 612 bin lira harcadıklarını belirterek, Türkiye’de ilk mimarlık müzesinin açıldığını dile getirdi. Pekyatırmacı, şunları söyledi: “Subaşı Hamamı, Hacı Ali Ağa Hamamı ile birlikte Sille’deki 2 hamamdan bir tanesi. Erkekler ve kadınlar bölümü olmak üzere çifte hamam olarak inşa edilen hamamın inşasında çoğunlukla kaba Sille taşı kullanılmıştır. Yılların vermiş olduğu yıpranma ve iklim koşullarından dolayı yaşanan tahribat sonrası Sille Subaşı Hamamımızı bizler de aslına uygun olarak restore etmeye karar verdik. 2 bin 440 metrekare arsa alanı içerisinde bulunan Sille Subaşı Hamamımızın restorasyonuna ilk olarak yakın çevresinde araştırma kazıları ile başladık. Sonrasında sırasıyla kubbe ve damda bulunan bozulmuş taş imalatları aslına uygun olarak yenileri ile değiştirildi. Kubbe ve beden duvarlarında bulunan sıva ve derzler itinalı olarak raspa edildi. Yapı üst örtüsü Horasan harcı ile tesviye edildi. Kubbede bulunan fil gözleri aslına uygun olarak değiştirildi. Yine kubbeler statik olarak güçlendirildi. Projemizin toplam maliyeti 26 milyon 612 bin 657 lira oldu. Mimarlar Odamız burada iç tasarım çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra içerisinde müze alanı, hediyelik eşya dükkânı, kafeteryası, mutfağı, avlusu, terası, deposu ve diğer kullanım alanlarıyla Sille Subaşı Hamamımız hem bir müze hem de butik bir işletme olarak Konya turizmine kazandırılmış olacak. Projemiz bu bakımdan Türkiye’nin ilk Mimarlık Müzesi olacak. Tabii Türkiye’nin ilk mimarlık müzesinin Selçuklu’da, Sille’de tarihi bir bina içerisinde yer alacak olması bizi ayrıca mutlu ediyor. Çünkü Sille bizim için çok önemli, Sille bizim gözbebeğimiz. Burada yaptığımız bütün yatırımlara, bütün projelere ayrıca önem veriyoruz.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum