Türkiye'nin En Büyük Sorunu Mirasla Bölünen Araziler

Türkiye'nin En Büyük Sorunu Mirasla Bölünen Araziler

Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ülke tarımının en büyük sorunun miras yoluyla bölünen araziler olduğunu söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ülke tarımının en büyük sorunun miras yoluyla bölünen araziler olduğunu söyledi.

TKK Genel Müdürü Abdullah Kutlu, bayram tatilini geçirmek üzere geldiği memleketi Erzurum'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kutlu, aileler arasında miras yoluyla verimli tarım arazilerinin bölünüp parçalanmasının ülke ekonomisine zarar verdiğini dile getirdi. TKK Genel Müdürü, Amerika Birleşik Devletleri'nde 180 dönümün altında araziler bulunmazken bu oranın Türkiye'de 6 dönüme düştüğünü ifade etti. Bölünmüş, parçalanmış arazilerde verimli tarım yapılmasının söz konusu olamayacağına dikkat çeken Kutlu, "Türkiye'nin en büyük sorunu arazilerin miras yoluyla bölünmüşlüğü. Ülkemizde çiftçi başına 6 dönüm arazi düşerken bu oranı ABD'de 180, AB ülkelerinde ise 40 dönümün üzerinde. 6 dönüm arazi üzerinde çiftçi nasıl verimli tarım yapsın. Mümkün değil. Bu konuyla ilgili kanun TBMM'ye sevk edildi. Eğer teklif yasalaşırsa tarım arazilerinin bölünmüşlüğüne son verilecek. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da bölünmüş arazilerin toplulaştırılmasına yönelik çalışması var. Zor, meşakatli bir çalışma. Umarım başarıyla sonuçlanır." dedi.

TARIMSAL KREDİDE İZMİR BİRİNCİ

TKK olarak çiftçilere sıfır faizli kredi kullandırdıklarını da belirten Abdullah Kutlu, İzmirli tarımsal üreticilerin kredi kullanmada ve tahsilatta birinci sırada yer aldığını dile getirdi. TKK Genel Müdürü aralarında Erzurum'un da bulunduğu Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta çiftçilerin kredi kullanmada son sıralarda yer aldığına dikkat çekerek, "İzmirli üreticilerimiz kredi kullanmakta çok iyi. Geçen yıl 500 milyon TL İzmirli çiftçilerimiz kredi kullandı. Bunda birden fazla ürünün yıl içinde alınması, tarımsal çeşitlilik ve kooperatiflerin yaygın olması önemli yer almakta. Maalesef Doğu Anadolu'da çiftçilerimiz kredi pek kullanmak istemiyor. Bunun sosyolojik nedenlerini araştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

TKK Genel Müdürü Abdullah Kutlu, geçen yıl yaşanan saman sıkıntısının bu yıl yaşanmayacağını da sözlerine ekleyerek, "Geçen yıl spekülatörler saman fiyatlarını yükseltti. Saman sıkıntısı varmış gibi gösterdi. Bu yıl samanda kriz beklemiyoruz. Sütten ağzı yanan çiftçi tarlada gram saman bırakmadı." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.