Türkiye'nin Binlerce Yöresel Ürününden Sadece 172'si Tescilli

Türkiye'nin Binlerce Yöresel Ürününden Sadece 172'si Tescilli

Türkiye’nin gerçek zenginliği olan binlerce yerel ve geleneksel üründen sadece 172'si coğrafi işaret olarak tescillendi.

Türkiye’nin gerçek zenginliği olan binlerce yerel ve geleneksel üründen sadece 172'si coğrafi işaret olarak tescillendi. 230 yöresel ürün için de Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuru yapıldı. Türkiye'den Avrupa Komisyonu'na 4 coğrafi işaret için başvuru yapılmış durumda. Bu başvurulardan biri olan Antep baklavası geçtiğimiz günlerde AB Komisyonu tarafından yayımlanarak tescil konusunda önemli bir aşamaya geldi. Bu başvurunun diğer coğrafi işaret sahibi şehirler açısından önemli bir motivasyon unsuru olması bekleniyor.

Antalya'da bu yıl 4'ncüsü düzenlenen Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nda Türkiye'nin yerel ve geleneksel ürünlerinin uluslararası pazarda hak ettiği yeri alamadığı ortaya konuldu. Yöresel ürünlerin son dört yıldır güçlü ve kararlı bir şekilde ülkenin gündemine taşınması açısından fuara önem veriliyor. Türkiye'nin sahip olduğu ürünlerin değer ve potansiyelini fark edilmesinde Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın önemli bir misyon üstlendiğini belirten TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Her devir kendi geleneğini ve değerini üretmeye devam edecektir. Ancak bizim öncelikli sorumluluğumuz, tarihin belirli bir döneminde devraldığımız bu mirası ve değerleri geleceğe sağlam bir şekilde taşımak olmalıdır." dedi.

Ülkedeki sınai mülkiyet haklarının tescil işlemlerini yürüten kamu kuruluşu olarak TPE'nin, yöresel ve geleneksel ürünleriin korunması ve hak ettikleri değerleri elde etmesi açısından önemli bir argümana sahip olduğunu ifade eden Asan, "Yöresel özellikli ürünlerimizin belirli bir bölgeden çıktığını ve sadece o bölgede bulunabilecek karakteristik özellikler taşıdığını gösteren birer araç olan coğrafi işaretler, esasında bu yönüyle yöresel ürünlerimizin kimlik belgesi olarak da görülebilir. Coğrafi işaret tesciliyle, coğrafi ürünlerin 'gerçek üreticileri' tarafından kullanımına izin verilmektedir. Tüketiciler açısından olaya baktığımızda ise coğrafi işaret korumasının, yöresel ürünlerle ilgili gerekli standartların ve dolayısıyla beklenen kalitenin sağlanması ve bu kalitenin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması işlevi bulunmaktadır." diye konuştu. Asan, coğrafi işaretin, üreticiye bakan bir yönü olduğu gibi, tüketiciyi de ilgilendiren boyutu olduğunu, bu bakımdan geniş halk kitlelerinin bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti. TPE, yöresel ürünlerin tanıtımında coğrafi işaret odaklı ve kamuoyunun genelini hedef alan strateji yürütülecek.

Türkiye'de 172 adet tescilli coğrafi işaret bulunuyor. Benzer şekilde 230 civarında coğrafi işaret başvurusuyla ilgili işlemler devam ediyor. Diğer yandan Avrupa Komisyonu'na 4 coğrafi işaret için başvuru yapılmış durumda. Bu başvurulardan biri olan Antep baklavası geçtiğimiz günlerde AB Komisyonu tarafından yayımlanarak tescil konusunda önemli bir aşamaya geldi. Bu başvuru diğer coğrafi işaret sahibi şehirler açısından da önemli bir motivasyon unsuru olarak görülüyor. TPE, uluslararası tescil konusunda tüm şehirlerin yerel birimlerine her türlü teknik desteği vereceğini açıkladı.

Öte yandan, TPE'nin coğrafi işaretlerin korumasıyla ilgili TBMM'ye sunulan ve geçtiğimiz haziran ayında gündeme alınan kanun tasarısında sınai mülkiyet haklarının tüm bileşenlerine yönelik düzenlemelere yer veriliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.