Türkiye'den gıda fiyat artışında dünya rekoru

Türkiye'den gıda fiyat artışında dünya rekoru

"BM Tarım Örgütü verilerine göre, gıda fiyatlarının 11 yılda tam yüzde 172 arttığı ortaya çıktı."

Süleyman Yaşar, "Türkiye gıda fiyat artışında dünya rekorunu kırdı." dedi. Yaşar, 'Dünyada gıda fiyatları gerilerken, Türkiye’de gıda fiyatlarının on bir yılda yüzde 172 oranında arttığına' dikkat çekti.

İşte, Yaşar'ın haberinin ilgili bölümü:

Türkiye gıda fiyat artışında dünya rekorunu kırdı.

Şöyle ki; dün kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre kasım ayında enflasyon yüzde 0,18 oranında arttı. Böylece yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9,15 oranına yükseldi. Peki, bu yüksek enflasyonun nedeni ne, sorusu akla gelebilir.

Hemen cevaplayalım; yüksek enflasyonun nedeni bu ülkede gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki hızlı artış oluyor. Ve Türkiye gıda maddeleri enflasyonunda adeta dünya rekorunu kırıyor. Çünkü diğer ülkelerde böyle hızlı gıda fiyat artışı yok.

Nasıl mı kırıyor bu rekoru Türkiye?

Şöyle kırıyor; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada gıda fiyatları geriliyor. FAO 2003 yılı 100 bazlı endeksine göre 2014 Ekim ayında dünya gıda fiyatları 192.3 endeksini gösteriyor. Yani on bir yılda dünya gıda fiyatları yüzde 92,3 oranında artmış oluyor.

Gelelim Türkiye’de gıda fiyatları endeksine...

TÜİK verilerin göre 2003 yılı 100 bazlı gıda fiyatları endeksi ise 2014 yılı kasım ayında 272’ye yükseldi. O hâlde on bir yılda Türkiye’de gıda fiyatlarının yüzde 172 oranında arttığını hemen belirtelim. Bu arada, FAO gıda fiyat endeksinin 2014 yılında sürekli azaldığını ve 200’ün altına gerilediğini söyleyelim.

Peki, ne anlama geliyor bütün bunlar?

Şu anlama geliyor, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de hızla artıyor. Son on bir yılda Türkiye’de gıda fiyatları dünya gıda fiyatlarının iki katı oldu. Yani Türkiye dünya gıda fiyat artışı rekorunu kırdı diyebiliriz.

Tabii GAP ve Konya Ovası Sulama projeleri bitirileceği yerde, devletin lüks saray yaptırması, lüks uçak almasının gıda fiyatlarını hızla yükselttiğini söylemek herhalde yanlış olmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.