"Türkiye'deki Yargı Sistemine Baktığımızda Kktc'deki Halimize Şükrediyoruz"

"Türkiye'deki Yargı Sistemine Baktığımızda Kktc'deki Halimize Şükrediyoruz"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Avukat Barış Mamalı, Türkiye’deki son gelişmelere bakıldığında kendi ülkelerindeki yargı sistemine şükrettiklerini söyledi. Mamalı, KKTC’deki yargı organlarının...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Avukat Barış Mamalı, Türkiye’deki son gelişmelere bakıldığında kendi ülkelerindeki yargı sistemine şükrettiklerini söyledi. Mamalı, KKTC’deki yargı organlarının Türkiye’deki gibi siyasetten etkilenmediğini belirterek,” Bu konularda kendimizi şanslı hissediyoruz.” dedi.

KKTC Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Mamalı, ülkelerinde yargının bağımsız olduğunu ifade etti. KKTC’de yargıçların hiçbir siyasi etkiye bağlı olmadan seçildiklerini kaydeden Mamalı, Kıbrıs Türk kesiminde yargıçların Türkiye’deki gibi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) gibi siyasi ya da devlet idaresinin diğer organları tarafından atanmadığına dikkat çekti.

"TÜRKİYE'DEKİ GİBİ SİYASETTEN ETKİLENMİYORUZ"

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Barış Mamalı, KKTC’deki hukukçuların Türkiye’deki gibi siyasilerden etkilenmediğini savundu. Ülkelerinde yargı organının hukuki mevzuat açısından yasama ve yürütmeden ayrıldığına işaret eden Mamalı, “Bu tür vakıalar Türkiye’ye göre kıyaslanacak olursa bunun çok çok az olduğunu söyleyebilirim. Bunlar çok azdır. O açıdan tatbiki kendimizi şanslı hissetmemiz lazım.” diye konuştu.

Son dönemde yaşanan Türkiye örneğini gördüklerinde KKTC’deki örneğin uygulaması durumunda, bu tür tartışmalardan Türkiye'nin kurtulacağına vurgu yapan Mamalı, “ Mümkün mertebe siyasetin bulunduğu alandan yargıyı tüm unsurlarıyla koparıp almaları gerekir.” şeklinde konuştu.

"KEYFİ TUTUKLAMALAR HER ŞEYDEN ÖNCE GÜNAHTIR"

Türkiye ve KKTC’de bazı yanlış algılamaların olduğunu aktaran Barış Mamalı, hem Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de eğer insanlar tutuklanıyorsa kamuoyunun o kişilere direkt suçlu gözüyle baktıklarını dile getirdi. Medyanın yansıtma şeklinin de çok önemli olduğunu belirten Mamalı, bir kişinin suçu kanıtlanmadığı sürece o kişi zanlı sayıldığını bildirdi. Dolayısıyla suç kesinleşmeden o kişi hakkında hüküm verilemeyeceğini savunan Mamalı, bunun insan hakları ihlali anlamına geldiğini anlattı.

Son dönemde insanların keyfi şekilde de tutuklandıklarını aktaran Mamalı, insan haklarının ihlalinin yanı sıra bunun her şeyden önce günah olduğunu ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.