Türkiye'de Her Yıl 17 Milyar Tl'lik Ürün Çöp Oluyor

Türkiye'de Her Yıl 17 Milyar Tl'lik Ürün Çöp Oluyor

Türkiye’de her yıl 17 milyar TL’lik ürünün çürüyerek zayi olduğu belirtildi. 8. Adana Tarım ve Adana Sera-Bahçe Fuarı’nın açılışında konuşan Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, ülkemizde her yıl hanelerde ve arazilerde...

Türkiye’de her yıl 17 milyar TL’lik ürünün çürüyerek zayi olduğu belirtildi.

8. Adana Tarım ve Adana Sera-Bahçe Fuarı’nın açılışında konuşan Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, ülkemizde her yıl hanelerde ve arazilerde 17 milyar TL’lik ürünün çürüyerek zayi olduğunu söyledi. Ülkede bir sene patatesin yüksek fiyata satıldığını bir sene ise toprakta kaldığını bulduğunu ifade eden Küsek, “İşte bu tarlada kalanları topladığımız zaman kabacı 17 milyar TL her sene kayıp var ve biz çıkardığımız yasal düzenlemeyle, kanunla bunu çözemiyoruz. Bu nedenle bakanlığımız 2010 yılından beri birçok proje başlattı. Bu projeleri birlikte artırırsak tarım sektörüne katkı sağlarız.” dedi.

Endüstri bitkileri olan mısır, pamuk ve soya gibi ürünlere bakıldığında son 10 yılda gelir farkının yüzde 48 olduğuna dikkat çeken Küsek, “Böylesi varyasyonun yüksek olduğu bir gelir aracı, çiftçiyi de sektörü de rahatsız ediyor. Birim alandan alınan bitkisel yada hayvansal üretim konusunda Türkiye dünyayı yakaladı. Dünyada bugün Hollanda 1 dekardan 600 kg buğday alıyor, Türkiye de 600 kg alıyor, günde bir hayvandan 25-30 kg süt alıyor, Türkiye de yaklaşık o kadar süt alıyor. Ama Türkiye’nin başka problemleri var. Yani biz artık tarım sektörüne şu şekilde sulama yaparak, şu şekilde ilaçlama yaparak gelirinizi artırabilirsiniz deme şansımız azaldı. Bizim tarım sektöründe yaşadığımız en büyük sorunlar yapısal sorunlar. Öncelikle işletmelerimiz küçük, çiftçilerimizin arazileri parçalandı, bir çiftçi ortalama 8-10 parselde tarım yapıyor, diğer taraftan hisse, veraset problemleri var, diğer taraftan örgütlenme problemleri var, diğer taraftan tarımsal yönetim problemleri var.” ifadelerini kullandı.

Fuarın açılışında konuşan TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü de fuarla ilgili bilgiler verdi. 25 bin metrekarelik alanda hazırlanan fuarın, bölgenin en kapsamlı tarım ve sera bahçe fuarı olduğunun altını çizen Ersözlü, “Tarımın her alanında ve bahçecilik ekipmanları konularında ihtiyaç duyulan her türlü donanım, geniş ürün gamı, son teknolojik ürünler ve inovasyon konusundaki tüm farklılıklar ziyaretçilerin beğenisine sunularak ürünler ile kullanıcı bir araya getirildi.” Dedi. Fuara yurtdışından Gürcistan, İran, Makedonya, Irak, Bosna Hersek, KKTC, Sırbistan, Karadağ, Abhazya ve Rusya’dan alım heyetlerinin katıldığını ifade eden Ersözlü, “Mersin, Niğde, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Nevşehir, Osmaniye, Gaziantep, Kilis ve Karaman illerinden mazot desteği tarafımızdan sağlanarak 600’ün üzerinde otobüs ile çiftçilerimizin sektördeki yenilikleri, teknolojideki gelişmeleri takip etmelerini sağlayacağız. Geçtiğimiz yıl fuarı 138 bin kişi ziyaret ederken, bu sene amacımız 150 bindir.” Diye konuştu.

Fuarın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol ve vatandaşlar stantları gezerek sektördeki son model ürünleri görme fırsatı yakaladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.