Türkiye'de besiciler peş peşe batıyor! Hükümet hayvan ithalatına teşvik veriyor

Türkiye'de besiciler peş peşe batıyor! Hükümet hayvan ithalatına teşvik veriyor
Hükümetin hayvancılık sektöründeki ithalat hevesini sert bir şekilde eleştiren Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “İthalatı ‘et fiyatlarını düşüreceğiz’ diye yapıyorlar. Et fiyatları bahane ithalat şahane” ifadelerini kullandı

Hayvan varlığı, gerek süt gerekse de et üretim oranlarıyla Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olan Konya’da besiciler ekonomik anlamda can çekişirken, hükümet 2025 yılı için 520 bin baş besilik hayvan ithalatına karar verdi. ‘Et fiyatlarını düşürmek, fiyat artışlarını önlemek için ithalat yapıyoruz’ denilse de ithalatın başladığı 2010 yılından bu yana et fiyatları düşmedi. İthalat sevdası, yerli üreticiyi bitirme noktasına getirdi.

4-3-min.jpeg

14 YILDIR YAPILAN İTHALAT ET FİYATLARINI DÜŞÜRMEDİ

Tarım Yazarı Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, sığır ithalatı ile ilgili gazetemize konuştu. Yıldırım, Türkiye’nin dün olduğu gibi 2025 yılında da sığır ithalatına devam edeceğinin altını çizdi. “Bunun sinyallerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti” diyen Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise 5 yıllık hayvancılığın yol haritasının sonuçlarını almaya başladıklarını, Türkiye’de hayvan üretiminin ve sayısının artacağını söylemişti. Bu artış anlaşılan ithalatla sağlanacak. 5 yıllık yol haritasının temel hedeflerinden biri ithalatı kesintisiz sürdürmek” dedi. Türkiye’nin 2010 yılından bu yana hayvan ithalatı yaptığını hatırlatan Yıldırım, “Hayvan ve hayvancılık ile ilgili ne bulsak zaten ithal ediyoruz. 2025 yılı için besicilik sığır ithalatı talimatı yayınlandı. Önümüzdeki yıl 520 bin baş besilik sığır ithalatı planlıyor. İthalat tam gaz devam ediyor. Geçen yıl Et ve Süt Kurumu (ESK) 600 bin baş besilik hayvan ithalatı yapacağını duyurmuştu. İthalatın yanı sıra; Türkiye karkas et, kesimlik hayvan, kasaplık hayvan ithalatını da sürdürdü. 2025 yılında ise 520 bin baş sığır ithalatı yapılacak. Türkiye’ye getirilecek ve 8-10 beslendikten sonra kesilerek et olarak tüketilecek. Temel olarak hep şu söyleniyor: ‘Et fiyatlarındaki yükseliş önlenecek, et fiyatları düşecek.’ 14 yıldan bu yana bu ithalat artarak devam etti ama et fiyatlarının kontrol edildiği de yok. Et fiyatları bahane ithalat şahane olarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

4-2-min.webp

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK!

2025 yılında 520 bin baş besilik hayvanın ithalatını Et ve Süt Kurumu (ESK) yapılacağını dile getiren Yıldırım, ithalatın devlet eliyle gerçekleştirileceğini vurguladı. ESK’nın, ithal ettiği hayvanların fiyatını kendisinin belirleyeceğinin altını çizen Tarım Yazarı Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “2024 yılında besicilerin bu yönde şikayetleri vardı. Besiciler, ‘normalde 3 buçuk 4 dolara alınan hayvanları bize 6 dolardan satıyor ESK’ dedi. Yetkililer ise ‘biz Brezilya’dan, Uruguay’dan canlı hayvanın kilosunu 3,90 dolardan alıyoruz. Üreticiye bunun satışını yapıyoruz. Aradaki fiyat farkıyla da ülke hayvancılığını geliştiriyoruz’ dedi. Yani Türkiye hayvan ithal ederek oradan para kazanacak, o parayla da hayvancılığı geliştirecek. Bu gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok.”

14 YILDA 6 MİLYON BAŞIN ÜZERİNDE İTHALAT YAPILDI

2025 yılı içinde ithalatın 3 dönem şekliyle gerçekleştirileceğini belirten Yıldırım, ayrıca şunları kaydetti: “520 bin besilik hayvanın 400 bini büyük işletmeler, 120 bini de küçük işletmeler için ithalat yapılacak. 200 baş ve üzeri kapasiteye sahip olan işletmeler büyük işletme olarak nitelendiriliyor. 200 baş altı olanlar da küçük işletme olarak kabul ediliyor. Büyük işletmeler ithalat başvurusunu Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerine yapacak. Küçük işletmeler ise Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliğine başvuracak. Buradaki başvuru dönemi de önemli. Başvurular, 3-16 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 200 ile 500 arası kapasitesi olan işletmeler kapasitelerinin yüzde 20’si kadar, 500 ile bin baş arası kapasitesi olan işletmeler kapasitelerinin yüzde 15’i kadar, bin ve iki bin baş arası kapasitesi olanlar da kapasitesinin yüzde 14’i kadar hayvan alabilecek. Bir taraftan ‘ithalatı bitireceğiz’ diye açıklamalar yapılıyor, bir taraftan da ithalat devam ediyor. Yakın zamanda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘3 yıllık planlı üretim döneminin sonunda Türkiye’de hayvan ithalatını bitireceğiz’ dedi. Geldiğimiz noktada 2010 yılından bu yana 6 milyon başın üzerinde ithalat yapıldı, hala devam ediyor.”

BİR ÇARK KURULMUŞ! SİSTEM İLERLİYOR

Tarım Yazarı Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’nin ithalata son 14 yılda 11 milyar doların üzerinde döviz ödediğini söyledi. 2025 senesinde de değişen bir şey olmayacağını, yine hayvan ve et ithalatının sürdürüleceğini aktaran Yıldırım, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “İthalat bitecek dedikçe daha da artıyor. İklimi, coğrafyası hayvancılığa bu kadar uygun bir ülkede ithalat yapılıyorsa birileri bu işten mutlaka çıkar sağlıyordur. Bu çıkarın devamı için de ithalat devam ediyor. Dolayısıyla 2025 yılında da ette ithalatı konuşacağız. Çiğ süt üreten üreticiler hayvanlarını kesmek zorunda kalacak. Sistem öyle bir kurulmuş ki çiftçi ineğini kesiyor, hayvan varlığı azalıyor, et fiyatları artıyor ve sonunda da ithalata başvuruluyor. Böyle bir çark kurulmuş, bu çarktan para kazanan, çıkar sağlayan bir kesim var. Bunların çıkarı için 85 milyon buna bir anlamda mecbur bırakılıyor. Ülke kaynakları, hayvancılığın desteklenmesi yerine farklı ülkelerdeki besicilere aktarılıyor. Kaybeden çiftçi, üretici ve tüketici oluyor.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum