Türkiye’de Avm İhtiyacı Olan İstanbul Dahil, Birçok Bölge Var

Türkiye’de Avm İhtiyacı Olan İstanbul Dahil, Birçok Bölge Var

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı ve Multi Development Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, 2012’de 1,5 milyar kişinin alışveriş merkezlerini (AVM) gezdiğini belirtirken, bu rakamın yıl sonunda 1,6 milyara çıkmasını beklediklerini söyledi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı ve Multi Development Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, 2012’de 1,5 milyar kişinin alışveriş merkezlerini (AVM) gezdiğini belirtirken, bu rakamın yıl sonunda 1,6 milyara çıkmasını beklediklerini söyledi. Henüz AVM ihtiyacı olan birçok bölgenin bulunduğunu ifade eden Belgü, "Her bin kişiye düşen kiralanabilir alan ise 119 metrekare." dedi.

Aynı zamanda AYD Başkanı olan Belgü, 1987 yılından bu yana AVM’lerin ülkede çok popüler olduğuna dikkat çekti. İlk AVM’nin bu yılda Bakırköy’de kurulduğunu hatırlatan Belgü, "Bu kadar kısa bir süre içerisinde AVM’lerde 45 milyar dolarlık bir yatırım yapıldı. 385 bin kişiye istihdam sağlandı. Bu 45 milyarlık yatırımın yaklaşık olarak 3’te biri de yabancı sermaye tarafından yapıldı." şeklinde konuştu.

57 tane ilde 327 tane AVM bulunduğunu kaydeden Belgü, "Koridorlar ve otoparklar hariç, 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşmış vaziyetteyiz. Ciro miktarı da her metrekarede yaklaşık olarak 529 lira civarında. Her bin kişiye düşen kiralanabilir alan ise 119 metrekare. Bu gelişmiş ülkelerde farklı, az gelişmiş ülkelerde daha farklı oluyor. Bizim seviyemizde bir ülke için 200-220 metrekare normal bir sayı. Biz daha 119 metrekaredeyiz. Bazı bölgelerde hakikaten yoğunluk var ama henüz AVM’lerin yapılmadığı, ihtiyaç olan birçok bölge, bir çok şehir var. İstanbul’da da keza öyle." ifadelerini kullandı.

AVM'LERDEN 60 MİLYAR LİRA CİRO BEKLENİYOR

AVM’lerdeki ciroların 2012 senesinde yüzde 12 oranında arttığını vurgulayan Belgü, "2013’ün birinci yarısında da yüzde 8, 5 civarında arttı. Ciro oranları ikinci yarılarda daha fazla artar. Yılbaşı ve okulların açılması çok etkiliyor. 2012’de 1,5 milyar kişi AVM’leri gezerken, 2013 yılında 1,6 milyar kişinin gezmesini bekliyoruz. Yaklaşık 60 milyar lira da ciro yapması bekleniyor. Geçen sene de 50 milyar liralık bir ciro sağlandı. Önümüzdeki sene 400 bin metrekareli daha kiralanabilir alanla, 9,4 milyon metrekarelik alana da ulaşacağız." açıklamasında bulundu.

Kendi firmalarının yatırımlarına da değinen Belgü, bunun yanı sıra Türkiye’de AVM’lerin gerekli olup olmadığı ile ilgili çok ciddi tartışmaların yaşandığını anımsatarak, "Biz artık AVM’leri şehirlerin bir parçası olarak görüyoruz. Planlarken şehirle bütünlüğünü sağlamaya gayret ediyoruz. Olabildiğince ışığı içine alan, çevre dostu, yeşile saygılı binalar yapmaya gayret ediyoruz ve bu yaptığımız AVM’lerin hepsi de o şehirlerin sosyal buluşma merkezi oluyor." değerlendirmesini yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.