'Türkiye’de 6 Yıldan Bu Yana Büyük Kazalarla İlgili Davalar Sonuçlanmadı'

'Türkiye’de 6 Yıldan Bu Yana Büyük Kazalarla İlgili Davalar Sonuçlanmadı'

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Türkiye’de son 6 yıldan bu yana meydana gelen büyük kazalarla ilgili davaların hiçbirisinin henüz sonuçlanmadığını kaydetti.Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da 1., dünya 3. olduğunu söyleyen...

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Türkiye’de son 6 yıldan bu yana meydana gelen büyük kazalarla ilgili davaların hiçbirisinin henüz sonuçlanmadığını kaydetti.

Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da 1., dünya 3. olduğunu söyleyen Şarklı, bu konuda Türkiye'de yaşanan sıkıntılara değindi. Şarklı, "Soma’da ki madende 301 ölü, Torun Center inşaatında düşen asansörde yiten 10 can, Isparta'da mevsimlik işçileri taşıyan serviste ölen işçiler ve halen Ermenek’teki kömür madeninde suyun altında kalan 18 işçimiz... Soma'daki felaketten bu yana 600 civarında işçi resmi rakamlara göre hayatını kaybetmiştir. Türkiye'de 2014’ün ilk 9 ayında bin 414 kişi iş kazalarında can vermiştir. İş kazalarında Türkiye Avrupa birincisi, dünya üçüncüsüdür. Üretim kapasitesi ile orantı kurulduğundan,Türkiye’de iş kazalarında can kaybı Çin’in 5, ABD’nin ise 361 katıdır." dedi.

İşçi ölümlerinin ortak noktasını maddeler halinde belirten Şarklı, "Özel işletmelerin vahşi kapitalizmin ruhuna rahmet okutacak şekildeki kar hırsı, taşeronlaştırma, denetim görevini yerine getirmeyen deneticiler ve bizzat Çalışma Bakanının da söylediği üzere deneticiler üzerindeki siyasi baskı bir araya geldiğinde zaten bu işin fıtratını da yaratmış olursunuz ve artık ölüm de bu işin kaçınılmaz sonucu olur." şeklinde konuştu.

'KANUNLAR ÖRÜMCEK AĞLARI GİBİDİR: ZAYIFLARI AĞA YAKALANIR, GÜÇLÜLERSE AĞI DELİP GEÇER'

"Davutpaşa’dan Ostim ve İvedik patlamalarına, Esenyurt’taki AVM çadır yangınından, Kozlu’ya iş cinayetlerinde adalet penceresinden çok iyi bir sınav verdiğimiz maalesef söylenemez." diyen Şarklı, açıklamasını şöyle devam ettirdi; "Bu davalarda en önemli sorun soruşturma ve dava aşamalarında bilirkişi raporlarının uzun sürmesi. Örneğin, bir davada 6 defa bilirkişi raporu hazırlanması ve bu yüzden kararların gecikmesi mağdur insanların AYM ve AİHM’ne başvuru sürecini de uzatmakta ve vatandaşların etkili ve adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir. En son Torunlar İnşaat GYO sahipleri hakkında savcılığın verdiği takipsizlik kararı da göz önüne alındığında Balzac'ın ünlü sözü 'Kanunlar örümcek ağları gibidir: zayıfları ağa yakalanır, güçlülerse ağı delip geçer.' Maalesef teyit edilmekte, ancak kamuoyunu ve hukuk vicdanını aynı oranda yaralar niteliktedir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.