Türkiye Kamu-sen: Memurun Aylık 262 Lira Kaybı Var

Türkiye Kamu-sen: Memurun Aylık 262 Lira Kaybı Var

Türkiye Kamu-Sen Malatya İl Temsilcisi Akın Çelik, geçen 9 ayda ailenin zorunlu harcamalarının 363 lira arttığını, enflasyon hedefinin de yüzde 5.3’ten yüzde 9.4’e çıkarıldığını belirterek, "Milletvekili maaşına bin, hakim ve savcı...

Türkiye Kamu-Sen Malatya İl Temsilcisi Akın Çelik, geçen 9 ayda ailenin zorunlu harcamalarının 363 lira arttığını, enflasyon hedefinin de yüzde 5.3’ten yüzde 9.4’e çıkarıldığını belirterek, "Milletvekili maaşına bin, hakim ve savcı maaşına 1155 lira zam yapılmasına karşın memur maaşına 123 lira zam yapıldı. Memurun 262 lira kaybı var. Yüzde 12 zam istiyoruz." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Malatya İl Temsilciliği, memura maaşlarına yapılan zammı protesto etti. PTT Başmüdürlüğü önündeki protesto gösterisinde 2014 yılı için verilen yüzde 3+3 zammı eleştiren Türkiye Kamu-Sen Malatya İl Temsilcisi Akın Çelik, 2.6 milyon kamu görevlisi ile 1.9 milyon emekliğinin geçim mücadelesinin bir ekonomik savaşa dönüştüğünü belirtti. İktidar ile yandaş konfederasyonun işbirliği ile memurların 123 TL, emeklilerin ise 140 TL’lik zamma mahkum edildiğini söyleyen Çelik, “2014 ve 2015 yılı maaş zamlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmelerinde sözde yetkili konfederasyon memurları masada yüz üstü bıraktı. Kanuna göre 30 gün sürmesi gereken toplu sözleşme süreci iki toplantı sonunda 7 günde sona erdi. Bu sözleşme sonunda kamu görevlilerin hakkı olan enflasyon farkı ödemesi gasp edildi. Memurlara ayrılan kaynağın 2,97 milyar TL’si hükümete peşkeş çekildi. 123 liralık zam aslında hükümetin önerdiği yüzde 3-3 zam oranından bile düşük kaldı. 123 TL en düşük memur maaşına yüzde 6.6, en yüksek memur maaşına ise yüzde 5.6 olarak yansıyor. Ayrıca enflasyon farkı unutulurken ek ders ve nöbet ücretleri, aile yardımı, çocuk parası da artmadı. Memurların aylık kaybı 200 lirayı aştı. Ne yazık ki bu eziyet 2015 yılı içinde geçerli. Tarih böyle bir ihanet ve rezalet görmedi. Tarihte hiçbir sendika bu şekilde işverenden daha düşük bir maaş zammı istemedi.” dedi.

Enflasyon farkı ödemesi için yaptıkları girişimlerin toplu sözleşme hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildiğini anlatan Çelik, “9 aylık enflasyon yüzde 6.4 oldu. Doğalgaza, elektriğe, suya yüzde 9 zam yapıldı. Gıda fiyatları son 9 ayda yüzde 11 arttı. Et ve ekmek yüzde 11, ulaşım yüzde 20, meyve yüzde 38 zamlandı. Ailenin zorunlu harcamaları 9 ayda 363 lira yükseldi. 2014 yılı enflasyon hedefi yüzde 5.3’ten yüzde 9.4’e çıkarıldı. Şimdi tatlı su demokratları ile hormonlu sendikalar gerçekler karşısında saklanacak delik arıyor. Memurları unutup yolsuzluğa, hırsızlığa destek verenler bugün memurun karşısına ne yüzle çıkacak? Hakim ve savcıların maaşlarına 1155 TL, akademik personele de 725 ile 835 lira zam yapıldı. Bu zamlara karşı değiliz. Ama bütün memurların sorkunlarının çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

Ekonomik plan değişiklikleri ve enflasyon oranları dikkate alındığında memurların aylık 240 lira kaybı olduğunu vurgulayan Çelik, memurun kaybının sadece bu yıl yüzde 12 olduğunu ifade etti.

Yüzde 12 zam istediklerini kaydeden Çelik, aile ve çocuk parası hariç en düşük memur maaşına 201 lira, ortalama memur maaşına ise 262 lira zam yapılması gerektiğini dile getirdi.

Çelik, şunları söyledi: “Bu ihmal, bu adaletsizlik 'memnun-sen'in yaptığı ihanet cumhuriyetin ilkelerine ve niteliklerine uymamaktadır. Cumhurbaşkanlığının bütçesini iki katına çıkarıyorsunuz. Atatürk’ün emaneti orman çiftliğini talan edip milyarlarca liraya saray yapıyorsunuz. Milletvekili maaşlarına 1000 lira zam yapıyorsunuz. PKK’yla, terörist başıyla, ihanet pazarlığı yapıyorsunuz. IŞİD’le rehine, PYD ile rehine pazarlığı yapıyorsunuz. Memurla maaş pazarlığı yapmaktan kaçamazsınız.”

Konuşmanın ardından sendika üyeleri maaş bordrolarını yakarak yapılan zammı protesto etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.