Türkiye İle Yakın Ve Derin Bir Ortaklık Kurmak İstiyoruz

Türkiye İle Yakın Ve Derin Bir Ortaklık Kurmak İstiyoruz

Salı günü Türkiye’ye gelecek olan Almanya'nın Bavyera eyaletinin Avrupa Bakanı Dr. Beate Merk (CSU), ziyareti hakkında önemli açıklamalar yaptı. Ankara, Gaziantep ve İstanbul'da resmi temaslarda bulunacak olan muhafazakar Bakan, Türkiye ve...

Salı günü Türkiye’ye gelecek olan Almanya'nın Bavyera eyaletinin Avrupa Bakanı Dr. Beate Merk (CSU), ziyareti hakkında önemli açıklamalar yaptı. Ankara, Gaziantep ve İstanbul'da resmi temaslarda bulunacak olan muhafazakar Bakan, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler ve mülteciler konularını görüşmek üzere ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Alman Bakan, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakmadığını belirtti. Fakat AB üyeliğinden bağımsız ikili ilişkilerin daha da ileri götürülmesi taraftarı olduklarının altını çizdi. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti için başlatılan ’vize diyaloğu’ndan umutlu olan Bakan, terör örgütü IŞİD’e karşı mücadelede kararlı.

Bavyera eyaletinin Avrupa Bakanı Dr. Beate Merk, Salı günü Türkiye yolcusu. Çantasında Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler ve mülteciler konularıyla Türkiye’ye gittiğini belirten Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Bakan, "Mülteci akınını durdurmalıyız ve bu akının çok çabuk durmayacağının bilincinde olmalıyız. Avrupa genelinde Türkiye’yi de içine dahil eden hedefe yönelik bir mülteci politikasına ihtiyacımız var. Mültecilerin insancıl şartlarda yaşamalarını sağlamalıyız. Aynı zamanda mültecilerin ülkelerinden kaçış nedenlerine karşı mücadele etmeli ve birlikte mülteci akınlarının oluşmaması için mücadele etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Türkiye ile Almanya arasında çok yönlü ilişkiler olduğuna dikkat çeken Bakan, NATO üyesi olan Türkiye’nin bu şekilde Almanya’nın da partneri olduğunu ve uluslararası sorunlara karşı, özellikle mülteci sorununa karşı, birlikte mücadele verilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Bu bağlamda IŞİD terör örgütüne karşı verilecek mücadeleye de değinen Merk, bu örgüte karşı verilen mücadelelerin desteklenmesini istedi. Ortadoğuyu yıllardır esir alan savaşın ne zaman biteceği sorusuna Bakan Merk, "Bu soruyu şu an kimse cevaplayamaz. Şimdi Kuzey Irak’ta ve Suriye’deki insanlar için IŞİD’e karşı savaşanları desteklemeliyiz. Kendimize şu soruyu sormalıyız: askeri olarak duruma müdahil olup yardım edenleri nasıl destekleyebiliriz?" şeklinde yanıt verdi.

İŞİD’i‚ 'Barbarca insan katleden katiller çetesi' olarak tarif eden Bavyeralı Bakan, Türkiye’nin Almanya ve AB için önemini şu sözlerle dile getirdi:

"Türkiye bizim için önemli bir partner. Coğrafi açıdan Orta Duğuya açılan köprü. Türkiye bu şekilde içinde Batı ile Ortadoğu’dan Asya’ya kadar olan insanların karşılıklı anlayış ve toleransı teşvik etmemiz gereken bölgenin bağ unsuru. Bununla birlikte Almanya’da 2,8 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bu çok büyük bir grup. Aynı şekilde ticari ilişkilerimiz de çok önemli. Biz Türkiye ile yakın ve derin bir partnerlik istiyoruz. Karşılıklı anlayış ve aynı safda omuz omuza olduğumuzu açıkça göstermek istiyoruz."

Türkiye’nin AB üyeliğinin yakın bir zamanda mümkün görünmediğini ve Türk tarafının da son zamanlarda AB kriterlerini yerine getirmek için çalışmadığını savunan Merk, Türkiye ile ikili ilişkilerin daha da derinleştirilmesini istiyor:

"Sadece NATO partnerliğimiz yok. Pek çok konuda ortak çıkarlarımız var. Ortaklığımızı geliştirmek ve güçlendirmek istiyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.