Türkiye İle Filipinler Arasında Yeni Sayfa Açılıyor

Türkiye İle Filipinler Arasında Yeni Sayfa Açılıyor

Filipinler’e resmi temaslarda bulunmak için gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki ülke ile ilişkilerde yeni bir sayfanın açılacağını söyledi. Davutoğlu ayrıca, Filipinler için “stratejik ortak ve dost” nitelemesini yaptı. Filipinlere Başbakan...

Filipinler’e resmi temaslarda bulunmak için gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki ülke ile ilişkilerde yeni bir sayfanın açılacağını söyledi. Davutoğlu ayrıca, Filipinler için “stratejik ortak ve dost” nitelemesini yaptı.

Filipinlere Başbakan sıfatıyla ilk kez ziyarette bulunan Davutoğlu, 111 kişilik ekibiyle ülkeye adeta çıkartma yaptı. Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun onuruna verdiği öğle yemeğinden sonra Malacanan Sarayı'nda gerçekleşen heyetler arası görüşmede Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş eşlik etti.

Başbakan Davutoğlu, Filipinler Devlet Başkanı Aquino ile birlikte katıldığı heyetler arası görüşme sonrası Malacanan Sarayı’nda basın ortak toplantısı düzenlendi. “Filipinleri bir stratejik ortak ve dost olarak görmekteyiz.” şeklinde konuşmasına başlayan Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından önemli imkanlara ve iyi niyete sahip olunduğuna ve bu ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca Davutoğlu burada Filipinler ile yeni bir sayfa açtıklarını kaydetti.

Türkiye ve Filipinler arasında 65 yıl önce başlayan diplomatik ilişkilerin önemine değinen Davutoğlu, bölgesel ve uluslararası birçok konuda ümit vadedici bir görüşme yaptıklarını dile getirdi. Ayrıca Davutoğlu, ekonomik ve politik konulardaki işbirliğinde, stratejik bir çerçeve içerisinde gelişme kaydedebilmesi için ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini de belirtti.

“FİLİPİNLER İLE OLAN TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARILACAK”

Öte yandan, toplantı sonrası iki ülkenin maliye bakanları, hava ulaştırma alanında işbirliği anlaşmasını imzaladı. Başbakan Davutoğlu anlaşma çerçevesinde ulaşım imkanlarının genişlemesiyle ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini kaydetti. Özellikle ticaret ve turizm gibi alanların önemine değinen Davutoğlu, halihazırda 350 milyon dolarlık ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasının öncelikli hedef olduğunu açıkladı.

Filipinler’de deprem ve kasırga olduğunda Türkiye’nin yardımda bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Bütün zorluklarda yine bir arada olacağız.” dedi.

Suriye yönetimi ve IŞİD terör örgütünden dolayı Suriye’den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını aktardığını söyleyen Davutoğlu, aynı zamanda Filipinler’de uluslararası konularını da konuştuklarını dile getirdi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filipinler Devlet Başkanı Aquino’yu, Türkiye’ye davetini de iletti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.