Türkiye, ikinci Çorlu faciasına şahit olabilirdi!

Türkiye, ikinci Çorlu faciasına şahit olabilirdi!

Konya-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattının bir kesiminde aşırı yağışların ardından meydana gelen sel nedeniyle seferler iptal edildi. Sel anında YHT trenin raylarda olmaması ve erken tedbir alınması sayesinde olası bir facianın önüne geçildi

Hafta sonu Konya'da etkili olan yağışlar sele neden oldu. Konya-Ankara YHT hattının da sular altında kalması nedeniyle seferler iptal edildi. Sel anında YHT treninin raylarda olmaması ve erken tedbir alınması sayesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği ikinci bir Çorlu faciasının da önüne geçilmiş oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü selin ardından tüm YHT seferlerini durdurduğunu açıkladı. Karşılıklı iptal edilen Ankara-Konya ve İstanbul-Konya tren seferlerinin bilet ücretleri yolculara kesintisiz olarak iade edildi. Selin meydana geldiği bölgede yapılan çalışmaların ardından Konya-Ankara, Konya-İstanbul YHT seferleri pazar günü yeniden başladı.

İKİNCİ ÇORLU FACİASI YAŞANABİLİRDİ

Görüntülerin 25 kişinin öldüğü, 317 kişinin yaralandığı Çorlu'daki tren kazasını hatırlattığını vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Süleyman Kamil Akın, "Bölgede baskının yaşandığı esnada hatlarda trenin olmaması büyük bir facianın yaşanmasına engel oldu. Türkiye, ikinci bir Çorlu faciasına şahit olabilirdi. Umarım yetkililer bu olaydan da ders çıkarır ve gereken tedbirleri yeniden alır" dedi. Arazi şartlarına göre çalışma yapılması gerektiğine dikkati çeken Akın, şunları ifade etti: “Doğal afetin affı olmaz tren hatlarında yaşanacak yağmurların hesap edilmesi gerekir. Tren hattının yapımında çalışan mühendislerin sel istinat duvarlarını kontrol etmesi gerekir. Masa başında oturulup arazi koşulları incelenmeden yapılan çalışmaların sonuçları maalesef bunlar oluyor. Bunların önüne geçilmeli masa başında yapılan çalışmalara kesinlikle karşıyız. Burada bir mühendislik hatası ve müteahhit firmanın sorumluluğunu yeterince yerine getirmediği görülüyor. Denetimlerin daha sık yapılması gerekiyor."

ARAZİ ŞARTLARI KONTROL EDİLMELİ

Konya Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattının bir kesiminde aşırı yağışların ardından meydana gelen sel taşkınının öngörülmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Akın, şunları kaydetti: “Ülkemizde yağmurların yağdıktan sonra meydana gelen sorunları biliyoruz çok fazla yağmur yağdıktan sonra yollarda da çökme meydana geliyor. Bu zeminin yapısı ile alakalı bir durum. Yapılacak bir hattında arazi şartları toprağın durumları uzman raporları alındıktan sonra yapılmalı araziyi görmeden toprak yapısını bilmeden masa başında işler yapmanın sonucunu görüyoruz. Mühendislerin daha dikkatle davranması gerekiyor. Yağmur yağışından sonra ortaya çıkabilecek bir felakete karşı önlemlerinin alınması gerekirdi”.

TEKİRDAĞ ÇORLU'DA NE OLMUŞTU

Görüntüler 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen 25 kişinin öldüğü, 317 kişinin yaralandığı Çorlu'daki tren kazasını hatırlattı. Kaza esnasında Uzunköprü’den İstanbul’a doğru hareket eden yolcu treni Çorlu yakınlarından geçerken yağış nedeniyle rayların altındaki toprak menfezin kayması sonucu 5 vagon devrilmişti.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum