Türkiye hâlâ faiz cenneti

Türkiye hâlâ faiz cenneti

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, sukuk ihracını örnek göstererek faizlerin daha da düşmesi gerektiğini söyledi. Meral Sukukta net getiri yüzde 4.5 oldu. Dünya yüzde 1lere bile razı dedi.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, ilk sukuk ihracına 8.5 milyar talep gelmesinin Türkiye’nin hâlâ faiz cenneti olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. TUSKON ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Güney Afrika ve Mozambik’te düzenledikleri ekonomik forumlara katılan Meral, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Meral bir soru üzerine Türkiye’nin daha az maliyetle borçlanabileceğini belirterek “1.5 milyarlık sukuk arzı yapıldı ama 8.5 milyar dolar talep geldi. Yüzde 4.5 net getiri verildi. Oysa dünya yüzde 1’lere bile razı. Dünyada böyle kazanç yok. Getiri yüzde 3 de olsa böyle talep gelecekti” dedi. Dünyada halen reel faizlerin negatif olduğunu da belirten Meral “Türkiye halen faiz cenneti. Bence faizleri biraz aşağı almalıyız. Piyasanın nabzını yoklamak lazım. Faiz düşerse Türkiye’ye kaynak akışında bir azalma olmaz. Aksine Türk girişimcisinin rekabet gücü artar. Piyasa canlanır” dedi. Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la biraraya geldikleri toplantının detaylarıyla ilgili de bilgi veren Meral, işadamlarının sorunlarını anlattıkların söyledi.

KDV iadeleri geciktiriliyor

En büyük sorunun ihrattaki KDV iadesi olduğunu söyleyen Meral “Bu sorun hâlâ çözülemedi. Özellikle ihracat yapan firmalar yaptıkları işin KDV’lerini alamıyorlar. Bunlar da finansman ve yönetim yükü oluşturuyor” dedi. Meral “Paranın geç iade edilmesini biz, bu finansı devletin kullanması için bürokrasinin kasıtlı olarak ağır çalıştırılması olarak algılıyoruz” diye konuştu. Devletin o parayı işlettiğinİ belirten Meral aynı şekilde Karayolları müteahhitlerinin hak edişlerinin de göç ödendiğinden yakınarak “Müteahhitler bu yüzden sıkıntıda” dedi.

SURİYE’YE GEREKTİĞİNDE GÜÇ KULLANILABİLİR

Hükümetin Suriye ile ilgili çıkardığı tezkere konusunu da değerlendiren Rızanur Meral “Alınan her siyasi kararın yan tesirleri oluyor. Biz inanıyoruz ki yetkililer bu kararı verirken etki analizlerini yapıyorlardır. Çünkü Türkiye’nin kazanımları çok kolay elde edilmiyor. Kazanılan pazarları yerine koymak pahalıya mal oluyor. O yüzden olabildiğince soğukkanlı ve sağduyulu olmak gerekiyor. Ama gerektiği anda güç kullanmaktan da Türkiye geri durmamalı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.