Türkiye, Ab’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı Hazırladı

Türkiye, Ab’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı Hazırladı
AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin Yeni Avrupa Birliği (AB) Stratejisi kapsamında hazırlanan “AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı”nın birinci aşamasını kamuoyu ile paylaştı. Bozkır, AB’ye uyum amacıyla son 12 yılda 2 binin...

AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin Yeni Avrupa Birliği (AB) Stratejisi kapsamında hazırlanan “AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı”nın birinci aşamasını kamuoyu ile paylaştı. Bozkır, AB’ye uyum amacıyla son 12 yılda 2 binin üzerinde, son bir yıl içerisinde ise yaklaşık 170 mevzuat değişikliğine gidildiğini kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’nin Yeni Avrupa Birliği (AB) Stratejisi kapsamında hazırlanan “AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı”nın birinci aşamasını kamuoyu ile paylaştı. Geçmişte Avrupa Birliği tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesine cevaben Ulusal Programlar hazırlanmaktaydı. En son 2008 yılında Katılım Ortaklığı Belgesi yayımlandıktan sonra hazırlanan Ulusal Program, müktesebatın benimsenmesi açısından önemli bir yol haritası olmakla birlikte, güncelliğini yitirdi. Daha sonra, 2010-2011 dönemi için Eylem Planı hazırlanmış, bunun da güncellenmesi ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyaçlara karşılık gelmek üzere AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı hazırlandığını kaydeden Volkan Bozkır, “AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı” iki aşamadan oluşmaktadır. Eylem Planı’nın I. Aşamasında müzakere fasıllarında Kasım 2014-Haziran 2015 döneminde uyumlaştırılması öngörülen birincil ve ikincil mevzuat ile kurumsal yapılanma ve diğer çalışmalara ilişkin öncelikler yer almaktadır. AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı’nın 2015-2019 dönemini kapsayan II. Aşamasını ise Kasım ayında sizlerle paylaşacağız.” dedi.

Ulusal Eylem Planı, Türkiye’deki siyasi reformların ve mevcut sosyo-ekonomik dönüşümün sürdürülmesi ve güçlendirilmesine yönelik öncelikleri ortaya koyan bir yol haritası olduğunu kaydeden AB Bakanı Bozkır, “Eylem Planı, önümüzdeki dönemde AB sürecinde atacağımız adımları, hem mevzuat uyumu, hem de kurumsal ve idari yapılanmalar çerçevesinde somut bir biçimde göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

‘AB’YE UYUM AMACIYLA 12 YILDA 2 BİN MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI’

“AB’ye uyum amacıyla son 12 yılda 2000’in üzerinde, son bir yıl içerisinde yaklaşık 170 mevzuat çıkarılmıştır. Bu sayede, gündelik hayatı doğrudan etkileyen pek çok kritik adım atılmış ve Türkiye, AB standartlarına yaklaşmıştır.” ifadesini kullanan Bozkır, “Kasım 2014-Haziran 2015 dönemini kapsayan I. Aşamada 36 adet kanun, 142 adet ikincil mevzuat ve 39 adet kurumsal yapılanma çalışmasının hayata geçirilmesi öngörülmektedir.” dedi.

‘RİG GİTTİ, REG GELDİ’

Daha önce Reform İzleme Grubu (RİG) olarak adlandırılan yapı Reform Eylem Grubu (REG) olarak isimlendirilerek siyasi reform sürecinde etkinliğinin artırılması öngörüldüğünü ifade eden Bozkır, “Bu grup, artık sadece reformların izlenmesinden değil yasal düzenlemelerin hazırlanıp, hayata geçirilmesinden sorumlu olacaktır. Reform Eylem Grubu bu niteliği ile ilk toplantısını 8 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirecektir.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.