Türk Lokumu Tebliği Yayınlandı

Türk Lokumu Tebliği Yayınlandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lokumların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin özellikleri belirledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lokumların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin özellikleri belirledi. Artık lokumlar, çeşidine göre has tat ve kokuda olacak ve yabancı tat ve koku içermeyecek. Çiğ nişasta tadında olamayacak. Çeşni ilavesiyle üretilen lokumlarda ürün adı, çeşni adı ile birlikte belirtilecek. Firmalar, 1 Eylül 2014'e kadar tebliğ hükümlerine uyum sağlayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, sade, çeşnili, aromalı, sultan, sucuk tipi ve kaymaklı lokumuun tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin özelliklerini belirlenmesini amaçlıyor.

"LOKUM GELENKESELİĞİNİ KORUYACAK"

Bugünden itibaren yürürlüğe giren tebliğ ile sade, çeşnili, aromalı, sultan, sucuk tipi ve kaymaklı lokumun ürün özellikleri belirlendi. Buna göre; lokum, elastiki yapıda olacak ve dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilecek. Üzerinde veya içinde yabancı madde bulunmayacak. Geleneksel ürün olma özelliğini bozacak, ürün tanımında belirtilmeyen başka herhangi bir madde katılamayacak. İçerik bakımından şu özellikler dikkat edilecek:

Lokumun Kimyasal Özellikleri : Yüzde
Toplam Şeker (Meyve ve kaymak kısmı ayrılmış,
sakaroz cinsinden kuru maddede kütlece en az): 75
Rutubet (kütlece en çok) : 16
Saponin / Sultan Lokumlarda (kütlece en çok): 0.1

LOKUMA KATILACAK KURUTULMUŞ MEYVE ORANI DA BELİRLENDİ

Diğer taraftan çeşnili lokuma katılabilen kuru, kurutulmuş veya sert kabuklu meyvelerin miktarı çeşnili lokumda kütlece en az yüzde 12, sucuk tipi lokumlarda kütlece en az18'i geçmeyecek. Sultan lokumlar için de yüzde 12 değeri geçerli olacak. Lokum üretiminde çeşni maddeleri ile aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin aynı üründe kullanılması durumunda da kuru, kurutulmuş veya sert kabuklu meyvelerin miktarı bu oranlarda uygulanacak. Kaymaklı lokuma katılan Afyon kaymağı en az yüzde 10, kaymak ise en az yüzde 8 olacak. Çeşni içeriği ile ilgili de şu oranlara dikkat edilecek:

Lokumun Çeşni Oranları Yüzde
Kuru/Sert Kabuklu/Kurutulmuş Meyve
Çeşnili Lokum (kütlece en az) 12
Sucuk Tipi Lokumlarda (kütlece en az) 18

*Sultan lokumlar için de yukarıdaki değer geçerlidir.

Kaymak Oranları
Kaymaklı Lokum Afyon kaymağı Kaymak
(kütlece en az) 10 8

ETİKETLEME TÜRK GIDA KODEKSİNE UYGUN YAPILACAK

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketi Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygun hazırlanacak. Ayrıca etiketlerde şu noktalara dikkat edilecek:

"Çeşni ilavesiyle üretilen lokumlarda ürün adı, çeşni adı ile birlikte belirtilecek.Yöresel veya ülkesel adları ile bilinen ürünler, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu isimlerle üretilebilecek. Tebliğ kapsamında hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği tezgah dolaplarında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne uygun etiket yer alacak. Hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilen ürünlerin etiketleri üzerinde bulunan ürün adı ve resimleri ile ürün içeriği aynı olacak."

ÜRÜNLER, AÇILIR-KAPANIR TEZGAH DOLAPLARINDA MUHAFAZA EDİLECEK

Lokum ve lokum çeşitlerinin taşınması ve depolanması, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun yapılacak. Hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde tüketicinin ürüne temasını engelleyecek, ancak ürün görselliğine de izin verecek şekilde uygun malzemeden yapılmış açılır-kapanır tezgah dolaplarında muhafaza edilecek ve satış yetkilisi kontrolünde Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesi kullanılarak tüketiciye sunulacak.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.