Türk halkı kaybetti faiz lobisi kazandı!

Türk halkı kaybetti faiz lobisi kazandı!

Son 2 yıldır 'Nas' adı altında uygulanan faiz politikasının gerçeklikten uzak olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Alagöz, “Kazanan sadece rantiyeciler ve faiz lobisi oldu” dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını açıklamasının ardından, döviz piyasalarında hareketlilik arttı. Nas politikası rafa kaldırıldı. TCMB, 27 ay aradan sonra politika faizini yüzde 6,5 oranında artırarak yüzde 15’e çıkardı. Piyasada genel beklenti faizin yüzde 20 – yüzde 25 bandında olması yönündeyken açıklanan oranın bir nevi beklentilerin altında kaldığı görüldü.

adsiz.jpg

PİYASANIN GERÇEKLERİYLE ÇATIŞILDI!

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi, Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, reel piyasanın gerçekleriyle inatlaşmanın ve çatışmanın sadece vatandaşları fakirleştireceğini belirtti. “Bu kararları verenler belki zenginleşebilir ancak insanımız fakirleşiyor” diyen Alagöz, son 2 yıldır 'Nas' adı altında uygulanan faiz politikasının gerçeklikten uzak olduğunu da ifade etti.

BEKLENTİNİN ALTINDA ARTIŞ

Sürecin kazananının sadece rantiyeciler ve faiz lobisi olduğunu dile getiren Alagöz, “Çiftçi, esnaf, sanayici ve yatırımcı, düşük faizle desteklenmediği sürece kazanan hep başkaları olur. Faiz yükseltildi. Beklenti, döviz kurunda düşüştü ama olmadı. Olmaz. Piyasa gerçekliği faizin ilk etapta yüzde 20'nin üzerinde olmasıydı. Yüzde 15 olarak açıklandı. Beklenilenin altında açıklanınca döviz kuru yükseldi, yükselmeye de devam edecek. Önümüzdeki aylarda da beklenti enflasyona yakın bir faiz artışıydı” şeklinde konuştu.

KRİZİN DERİN YARALARI DAHA AĞIR HİSSEDİLECEK

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi, Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, şunları kaydetti: “Bu karar, enflasyonu tetikleyecek. Zaten TL'deki değer kaybı, son 1 hafta içerisinde yüzde 25'i görmüştü. Asgari ücret açıklandı. Memur ve emekli zammı açıklanacak. Artık verilenin veya verilecek olan zammın da bir önemi kalmadı. Vatandaşın satın alım gücü düştü, düşmeye de devam edecek. Hükümet, sadece faiz ve Merkez Bankası üzerinden ekonomiyi kontrol etmeye çalışıyor. Bir an evvel parasal politikaların yanında, mali politikaların da devreye sokulması gerekir. Rant ve faiz lobisine hizmet ediliyor. Sabit gelirlilerin ise gelecekleri konusundaki belirsizlik arttı. Faiz yükseldi, döviz kuru düşmedi. Türkiye ekonomisi bir kriz içinde. Sabit gelirli, çiftçi ve esnaf, bu krizden daha kötü etkilenecek. Önümüzdeki dönemde daha da fakirleşecek bu kesim. Krizin en derin yaralarını bu grup hissedecek.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum