Türk güreşine akademik uyarı

Türk güreşine akademik uyarı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gazanfer Doğu, ''Güreşimizin en büyük sorunu değerlerini kaybetmesi ve etik erozyonuna uğramış olmasıdır'' dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Yüksekokulu Müdürü de olan eski ünlü güreşçi Yaşar Doğu'nun oğlu Gazanfer Doğu, Türk güreşinin tartışılarak yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Türkiye'de spor kültürünün zayıf olduğunu Türkiye'nin spordaki uluslararası platformdaki durumuna bakılması gerektiğini ifade eden Doğu, bilgi aktarımının sağlanacağı bir çalıştayın yapılmasının güreşe yarar getireceğini kaydetti.

Türk güreşinin başarılı veya başarısız olduğunu federasyon yönetiminin değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Doğu, ''Bence güreşimizin en büyük sorunu değerlerini kaybetmesi, etik erozyonuna uğramış olmasıdır. Bunda, güreşe belli hedef kişiler olduğu için kaynak aktaranlardan güreşçiyi derslere girmeden geçer not verip mezun ederek piyasaya diplomalı cahillerin çıkmasına sebep olan öğretmenlere (Orta öğretim ve Yüksek öğretim), maç satın alan yöneticiden sporcu kayıran antrenöre kadar herkesimin sorumluluğu bulunmaktadır'' diye konuştu.Başarı için çeşitli kentlerde kurulmuş olan güreş eğitim merkezleri gibi bazı sistemlerin yeterince desteklenmediğini ve verimsizleştirildiğini öne süren Doğu, şunları söyledi:
''Olimpik araştırma merkezi, güreş vakfı şubeleri gibi kurulması gereken bazı sistemlerin kurulması veya geliştirilmesi engellenmektedir. Spor liseleri gibi verimsiz bazı sistemler hala gündeme getirilirken, güreşe de katkı sağlayacak spor bilimleri fakültesi, spor araştırmalarına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün kaynak gibi çağdaş bilimsel adımlara destek verilmemektedir.''
Doğu, Birleşmiş Milletler-UNESCO'nun sporu sosyal bir hak ilan etmesine karşın, Türkiye'de yaygın sporun sorumluluğunun kanunlarla belediyelerin sorumluluğuna verilmediğini kaydetti. Güreşte verimsiz bir düzenin devam ettirildiğini savunan Doğu, sözlerine şöyle tamamladı: ''Mevcut gençlik ve spor il müdürlükleri, vasıfsız kadroları ve spor hizmetlerinin yaygınlık, verimlilik ile değerlendirilmemesi ve sorumluluklarının farkında olmayan valiler sisteminin değiştirilmesine karşı direnç sürmektedir. Valiler ve belediyeler dolaylı da olsa medyatik futbola kaynak aktarırken, halkın yaygın sporu ve spor olanaklarını kısıtlayan mevzuatların düzeltilmesine yönelik birşey yapmamaktadırlar.''
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.