Türk bulguru dünyaya yayıldı

Türk bulguru dünyaya yayıldı

Anadolu'nun vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan "bulgur" dünyada yayılıyor. Tam bir besin kaynağı olan milli yiyeceğimiz bulgur, Avrupa'nın da vazgeçilmez menüsü haline geldi.

Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan bulgur, beslenme açısından en önemli gıda hüviyetinde bulunuyor. Sağlık açısından da önemli ve ucuz bir şifa deposu olan bulgur sadece su ve buğdaydan yapılıyor. Bulgur üretiminde Türkiye'de söz sahibi olan Karaman firması Duru Bulgur, bulguru dünyaya tanıtıyor. Firmanın Satış ve Pazarlama Müdürü Ayşe Sarımehmet, bulgurun dünya pazarındaki yeri hakkında bilgi verdi. Bulgur yapımında herhangi bir kimyasal maddenin kullanılmadığını ifade eden Sarımehmet, bulgurun sadece su ve buğdaydan yapıldığını söyledi. Sarımehmet, "Bulgur artık her geçen gün gelişen bir yapıya sahip oldu. Tüketicilerde bulgura yönelik bir farkındalık oluştu. Uzmanlar, artık bulgurun pirinç ve diğer kuru gıdalardan daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Bulgur piyasası da bunun karşılığını aldı. Her geçen gün bulgura ilgi artıyor. Bulgur denildiği zaman da Anadolu akla gelir. Binlerce yıllık bir tarihi var. Bulgur, bizim milli besinimiz diyebiliriz. Artık 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çünkü Anadolu'da yetişen bulgur dünyanın hiçbir yerindekine benzemiyor. Gerek besin değeri gerekse damak tadıyla dünyaya fark atıyoruz"dedi.

BULGUR BESİN DEPOSU

Danimarka ve İsveç gibi ülkelerin bulguru yakından takip ettiğini dile getiren Sarımehmet, "Avrupa'da artık hastane ve okul menülerinde bulguru barındırıyorlar. Günümüzde bulgur, en popüler yiyeceklerden biri oldu. Geleneksel bulgur yemeklerinin yanı sıra, modern bulgurlu tarifler geliştiriliyor. Bulgur, sağlık ve beslenme açısından vazgeçilmez bir gıda Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan bulgur, beslenme açısından en önemli gıda hüviyetinde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre günde 2 bin 530 gr civarında lif ihtiyacımız var. Bu ihtiyacımızı 1 tabak bulgurla çok rahat şekilde karşılayabiliyoruz. Glisemik endeksi düşük olduğu için bulgur uzun süre tok tutuyor, kana yavaş karıştığı için de diyetlerde kullanılabiliyor. Pirinç ve kuskustan daha besleyici olan bulgur, şeker hastalarına alternatif yiyecek olarak tavsiye ediliyor" diye konuştu. Meram Belediyesi de bulgurun yaygınlaşması için Konya'nın geleneksel düğün pilavında bulgurun kullanılması için çalışma başlatmıştı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.