Tüp Bebek Tedavisi Her Çifte Uygulanmıyor
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu, Türkiye’de her yüz çiftten on beşinin tıbbi yardım almadan çocuk sahibi olamadığını belirterek, ”Tüp bebek tedavisi, her çifte uygulanmaz" dedi.
Koyuncuoğlu, bu tedaviye uygunluğu belirlemek için çeşitli test ve tetkiklerin yapılması gerektiğini belirterek, "Tüp bebek tedavisi için uygulama merkezlerine gelen çiftlerden erkek bireye ilk olarak sperm tahlili yapılır. Bu tahlil sonrası baba adayının spermi analiz edilir. Bu sayede spermin şekli, hareketliliği ve sayısı hakkında bilgi edinilebilir. Tüp bebek tedavisi olmak isteyen anne adaylarının yapılan tetkik ise, adet düzenlerinin sorgulanması ile başlar. Bu aşamadan sonra gerek duyulursa rahim filmi ve hormon analizi istenir. Unutulmaması gereken en önemli etkenlerden birisi de tüp bebek tedavisi olacak çiftlerin tedavi hakkında yeterli bilgi sahibi olmalarıdır. Bunun için çiftler ve tedaviyi sürdürecek doktorlar her aşamada iletişim halinde olmaları gerekir” dedi.
“TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN ÇİFTLERİN UYMASI GEREKEN KRİTERLER VARDIR”
Tüp bebek tedavisi için uyulması gereken kriterleri sıralayan Koyuncuoğlu, “Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlere çocuk sahibi olabilmeleri için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak bu tedavinin olunabilmesi için kadınların ve erkeklerin uyması gereken kriterler vardır. Anne adayı 35 yaşından küçükse, bir sene boyunca düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamadıysa mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir. Fakat anne adayı 35 yaşından büyükse bekleme süresi 6 aya düşmektedir. 6 ay içerisinde düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik sağlanamıyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Çünkü 35 yaş üstü kadınların doğurganlıkları azalabilmekte ve bu durum da yumurtalıklardaki yumurta oluşumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden 35 yaş üstü kadınların bir sene beklemeden çocuk sahibi olamamaları halinde 6 ay içerisinde tüp bebek tedavisinin uygulandığı merkeze gelip tedavilerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Şayet anne adayı 40 yaş ve üzerinde ise doğal yollardan gebe kalmak için beklemesine gerek yoktur. Zaman kaybetmeden bir uzmana başvurması ve gerekli tedavilere başlaması önerilmektedir. Bunun yanısıra anne ya da baba adayında genetik geçişli bir hastalık söz konusu ise doğal yollardan gebe kalma şansı olsa da, bu hastalık çocuğa geçebilir. Bu sebeple de tüp bebek tedavisine başvurmak gerekebilir. Bu yüzden genetik geçişli hastalık taşıyan çiftlerin de tüp bebek tedavisi yöntemi ile çocuk sahibi olmaları hem bebekleri hem de kendileri açısından daha sağlıklı olacaktır” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.